Restaurant trues med konkurs – eieren går i strupen på Skatteetaten

TeamXon.com - Automatic

Det norsk folk's enkeltskjebner - og det gjelder mange flere!
- HUSK Å DELE SIDEN MED FLEST MULIG -
Ønsker du din historie på denne siden, eller skrive den selv ?

Kontakt oss!

Oslo-restauranten Mangiamo er blant flere restauranter som fortsatt sliter med inntektstapet etter pandemien. Nå kjemper eier Rizwan Ahmed (57) for å unngå konkurs.

Restaurant trues med konkurs – eieren går i strupen på Skatteetaten

Restaurant trues med konkurs – eieren går i strupen på Skatteetaten

Oslo-restauranten Mangiamo er blant flere restauranter som fortsatt sliter med inntektstapet etter pandemien. Nå kjemper eier Rizwan Ahmed (57) for å unngå konkurs.

– Jeg var stolt over å være med på dugnaden. Takken er å bli truet med konkurs. Det er veldig skuffende, sier Rizwan Ahmed (57).

Han driver den italienske restauranten Mangiamo på Grünerløkka i Oslo.

Restauranteieren har et krav fra Skatteetaten på drøyt 640.000 kroner for manglende innbetalt moms og arbeidsgiveravgift hengende over seg. Nå har de begjært 57-åringens firma konkurs. Tirsdag 21. juni må Ahmed møte i Oslo tingrett for å overbevise domstolen om ikke å åpne konkurs i driftsselskapet.

– Jeg har gjort opp store deler av kravet allerede, og det gjenstår kun et mindre beløp. Jeg har vært i kontakt med skattemyndighetene for å inngå en nedbetalingsavtale, men det har de ikke vært villige til å gå med på, sier Ahmed.

Ahmed forteller at han har foreslått at Skatteetaten kunne ta pant i hans privatbolig som sikkerhet for kravet.

– Svaret jeg fikk var at det var en tungvint prosess, og at det ikke lot seg gjøre, sier han.

Likevel er Ahmed ganske sikker på å komme seg helskinnet gjennom konkurssaken.

– Det skal gå fint å redde restauranten – det er tross alt et overkommelig beløp. Det jeg reagerer på er at ikke myndighetene viser større forståelse for at mange fortsatt sliter etter to år med pandemi.

Ifølge Ahmed skyldes den manglende innbetalingen at restauranten fortsatt sliter med etterslepet fra inntektstapet etter flere runder med nedstengning under coronapandemien.

I tillegg havnet han bakpå etter å ha gjort opp for utsatte skatter og avgifter. Utsatt innbetaling av blant annet moms og arbeidsgiveravgift var et sentralt støttetiltak for næringslivet i pandemien. Senere viste det seg at hver tredje bedrift slet med tilbakebetalingen.

I disse dager utfordres marginene av økte priser fra leverandørene, dyrere strøm og knapphet på arbeidskraft.

– Jeg mener staten skulle vist samme velvilje i år som de gjorde under pandemien. I stedet har de lagt seg på konkurslinjen. Bransjen er i krise. Mangiamo er ikke alene – jeg vet om mange som trenger dette året for å komme seg på beina igjen, sier han.

I mai var det en økning i antall konkurser på 41 prosent innen serveringsbransjen sammenlignet med fjoråret, viser statistikk fra kredittvurderingsselskapet Creditsafe.

Bransjen ble hardt rammet av coronarestriksjonene, som i praksis innebar næringsforbud i flere omganger.

Regnskapet viser tydelig at Mangiamo ble truffet av coronarestriksjonene. Etter å ha hatt en månedlig omsetning på mellom 1,1 og 1,4 millioner kroner i perioden mellom juni og september i fjor, ble inntektene mer enn halvert etter at Oslo nok en gang ble stengt ned i desember 2021.

Oslo kommune opplyser til E24 at restauranten til sammen har mottatt nær 285.000 kroner i coronastøtte under pandemien. Restauranten mottok ingenting fra den statlige støtteordningen, opplyser Ahmed.

– Støtten jeg fikk fra kommunen utgjør kun en brøkdel av tapet som fulgte av nedstengningen. Derfor føles det ekstra urimelig når myndighetene går så drastisk til verks for å kreve inn skatter og avgifter, sier han.

Skatteetaten har ikke ønsket å kommentere Rizwan Ahmeds sak og viser til taushetsplikten. Stian Solheim, seksjonssjef i juridisk stab i Skatteetaten, skriver i en e-post til E24 at følgende vilkår må være oppfylt for å få innvilget en nedbetalingsavtale:

For å få innvilget en avtale må disse vilkårene være oppfylt:

– I tillegg vurderer vi en eventuell avtale vil kunne være støtende eller svekke den alminnelige betalingsmoralen, uttaler Solheim.

Stabssjefen skriver at konkursbegjæringer som oftest skyldes at virksomheten det gjelder har større ubetalte krav.

– I mange tilfeller er dette krav som er opparbeidet over lengre tid. Vi vurderer også risikoen for at virksomheten vil pådra seg ytterligere skatte- og avgiftsgjeld dersom virksomheten drives videre. Dette vil påføre kreditorene ytterligere tap og kunne virke konkurransevridende, skriver Solheim i e-posten.

For noen er det slutt allerede. Nylig ble det kjent at folkekjære Olympen på Grønland i Oslo, bedre kjent som «Lompa» på folkemunne, hadde gått konkurs. Selskapet som sto for driften, Haugans Holding AS, meldte selv oppbud etter kun et års drift.

– Vi er lei oss for at vi ikke fikk det til, uttalte daglig leder Ellen Løvold Strand om konkursen til Aftenposten.

Tirsdag denne uken var det skiftesamling i Oslo tingrett. I konkursinnberetningen kommer det frem at selskapet aldri klarte å hente inn inntektstapet etter regjeringens nedstengning i desember 2021.

– Selskapet har opplyst at bordbestillinger for 4.500 personer gikk fløyten, samt mersalget som følger av å holde åpent, sier bostyrer Erling Opdal til E24.

Siden driftsselskapet hadde kjøpt restauranten et år tidligere, kvalifiserte heller ikke de til den nasjonale koronastøtteordningen.

LES MER:

Comments

https://lykkelandet.com/public/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Conversations