Statkraft øker inntekter og bonuser, men går i minus

TeamXon.com - Automatic

Det norsk folk's enkeltskjebner - og det gjelder mange flere!
- HUSK Å DELE SIDEN MED FLEST MULIG -
Ønsker du din historie på denne siden, eller skrive den selv ?

Kontakt oss!

Statkraft øker bruttoinntektene kraftig takket være høye strømpriser. Samtidig fortsetter selskapet å øke bonusutbetalingene. – Fullstendig umusikalsk, sier Rødts stortingsrepresentant Sofie Marhaug.

Statkraft øker inntekter og bonuser, men går i minus

Statkraft øker bruttoinntektene kraftig takket være høye strømpriser. Samtidig fortsetter selskapet å øke bonusutbetalingene. – Fullstendig umusikalsk, sier Rødts stortingsrepresentant Sofie Marhaug.

Statkraft er Europas største leverandør av fornybar energi.

Publisert 21.07.2022, kl. 08.10
Oppdatert 21.07.2022, kl. 13.13

I dag la Statkraft, Norges største kraftprodusent, frem resultat for første halvår i 2022.

Til tross for at resultat etter skatt viser et minus på 1,2 milliarder kroner i andre kvartal, øker selskapet bruttoinntektene kraftig.

I andre kvartal hadde Statkraft inntekter på over 25 milliarder, sammenliknet med 15 milliarder i andrekvartal 2021.

– Den europeiske energikrisen har økt som en følge av redusert forsyning av gass fra Russland. Det har resultert i høye kraftpriser og en stor økning i Statkrafts brutto driftsinntekter, sier konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen i en børsmelding.

Høye utgifter gjorde likevel at selskapet endte på negative 1,2 milliarder, sammenlignet med et overskudd på 2,4 milliarder i andre kvartal 2021.

Negative valutaeffekter under finansposter og en høy skattekostnad som følge av høye inntekter fra norsk vannkraft som er underlagt grunnrenteskatt. Resultat etter skatt var 3,6 milliarder kroner lavere enn samme kvartal i 2021, står det i børsmeldingen.

Statkraft står i et normalår for nær halvparten av den samlede produksjonen av strøm basert på vannkraft her til lands. De er Europas største leverandør av fornybar energi.

Sofie Marhaug fra Rødt mener det er umusikalsk at Statkraft øker salgsbonuser når strømprisene er så høye for vanlige forbrukere.

Rapporten som Statkraft la fram torsdag viser at selskapet fortsetter å øke lønninger og bonuser, blant annet bonuser på markedssalg.

Lønnsutgiftene har økt med 894 millioner kroner sammenlignet med samme tid i fjor, ifølge regnskapet Statkraft har lagt fram. Dette skyldes i stor grad økte bonuser, men også økning i ansatte og ny regulering i pensjon.

Det synes stortingsrepresentant Sofie Marhaug (R) er «fullstendig umusikalsk» i lys av situasjonen.

– Det er ikke spesielt vanskelig å selge kraft i dagens europeiske marked. Det er kritikkverdig, og helt på tvers av de nasjonale interessene som staten som eier har i det selskapet, sier hun og legger til:

– Det mener jeg er misbruk av fellesskapets ressurser.

Hun ønsker en slutt på en kultur på økning i lønninger og bonuser samtidig som prisene stiger.

– Så må man ta andre politiske grep. Rødt er for en makspris på strøm, slik at man regulerer markedet på en annen måte enn i dag.

Konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen sier til NRK at bonusene i selskapet er avhengig av merverdiene de klarer å skape, ikke strømprisene.

Konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen sier til NRK at det er ingen i Statkraft som får bonus på grunn av høy strømpris.

– Hverken ledelse eller noen ansatte. De bonussystemene vi har er avhengig av de merverdiene vi selv greier å skape. Utbetalingene foregår når årene er slutt. Det som skjer per kvartal, er bare avsetninger, sier han.

Avsetning betyr i en regnskapsmessig sammenheng å sette av midler til dekning av en fremtidig utgift som i mange tilfeller ikke er nøyaktig beløpsmessig bestemt.

– Men dere får bonus?

– Det gjenstår å se. Det er ikke sånn at det er lett for oss å nå de målene som vi i ledelsen har. Det påvirkes som sagt ikke av strømprisen. Vi må skape merverdi utover det som selve kraftprisen tilsier vi skal tjene, svarer Rynning-Tønnesen.

På spørsmål om det riktig å få bonus når strømprisen er så høy for vanlige forbrukere, svarer Rynning-Tønnesen at han ikke kan ta stilling til det nå.

– Det jeg kan si er at vi må jobbe så hardt vi kan for å få mer kraft inn på markedet og bedre situasjonen for kunder i Norge og alle som er avhengige av strøm fremover, sier han.

LES MER:

Comments

https://lykkelandet.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Conversations