Jonas Aarseth Henriksen ble drept – nå beklager politiet: – Han ba om hjelp

TeamXon.com - Automatic

Det norsk folk's enkeltskjebner - og det gjelder mange flere!
- HUSK Å DELE SIDEN MED FLEST MULIG -
Ønsker du din historie på denne siden, eller skrive den selv ?

Kontakt oss!

Familien tror Jonas Henriksen kunne vært i live. Politiet varsler nå en full gjennomgang av eget arbeid før drapet.

Jonas Aarseth Henriksen ble drept – nå beklager politiet: – Han ba om hjelp

Familien tror Jonas Henriksen kunne vært i live. Politiet varsler nå en full gjennomgang av eget arbeid før drapet.

Jonas Henriksens mor Elin Aarseth, stefar Ivar Borgen og resten av familien har fått en beklagelse fra politiet.

Publisert 19.12.2023, kl. 15.56
Oppdatert 19.12.2023, kl. 18.40

Det er fire måneder siden Jonas Aarseth Henriksen (30) ble funnet drept. Han ble funnet skutt i en bil, på en øde skogsvei i Nes i Ådal.

Samme dag som politiet opplyser om løslatelser i saken, kommer Sør-Øst politidistrikt med en beklagelse overfor familien.

– Avdøde tok kontakt med oss gjentatte ganger, uttrykte frykt for egen sikkerhet, og ba også om hjelp, sier politiinspektør Kjell Johan Abrahamsen til NRK.

Han har det øverste påtaleansvaret i politidistriktet.

– Vi så sammenhenger, men hvorvidt det hadde vært mulig å forhindre det som skjedde, er det for tidlig å si noe om, sier Abrahamsen.

Les også Drapet på Jonas Henriksen: Hvem har skrevet dette?

Jonas Henriksen ble utsatt for vold, trusler og hærverk. Fra mars til august leverte han inn 11 anmeldelser.

– Ble ikke dette tatt på alvor?

– Jo, det ble tatt på alvor, det var flere straffbare forhold. Han tok kontakt flere ganger enn det også. Sakene ble etterforsket på litt ulike steder, og det var kontakt mellom etterforskerne. Etterforskerne så at det var en sammenheng, men likevel ble de aldri slått sammen til en større sak og gitt en høyere prioritet, sier Abrahamsen.

Tre personer blir løslatt fra varetektsfengsel onsdag. En person er fra før løslatt, og så begjærer politiet videre varetekt for den femte personen. Alle fem er fortsatt siktet for drap eller medvirkning til drap.

Politiinspektør Kjell Johan Abrahamsen beklager overfor familien til Jonas Henriksen.

To av de siktede knyttes til episodene som skjedde fra mars til august.

– Det viser jo at det er en sammenheng mellom de tidligere straffbare forholdene, og da har jeg på vegne av politidistriktet beklaget overfor familien at de sakene ikke har fått den oppfølging som de kunne ha fått.

– Men betyr det at dere ikke har gjort en god nok jobb?

– Politiet mottar hele tida både meldinger og anmeldelser om alvorlige straffbare forhold, og det å forutse, eller forsøke å se fremover om hvilke saker som har et stort farepotensial, er en vanskelig øvelse.

Samtidig som etterforskerne jobber videre med å løse drapssaken, vil politiet ha en grundig gjennomgang av hva som skjedde i månedene før drapet. Ikke minst hva som ikke skjedde.

Jonas Aarseth Henriksen ble drept i Nes i Ådal 17. august.

I forrige uke fortalte mor Elin Aarseth til NRK om marerittet det første døgnet:

– Det var surrealistisk og absurd. Verden stoppet opp for meg, sier moren.

Familien har hatt jevnlig kontakt med politiet og fått løpende oppdateringer underveis i etterforskningen. I løpet av høsten har fem personer blitt pågrepet, en etter en. Det har vært en belastning for familien, men samtidig har de vært glade for utviklingen i saken.

Likevel har de vært plaget av hendelsene før drapet.

Politiet sa de undersøkte om det var en sammenheng mellom disse og drapet. Familien har hele tida lurt på om disse sakene ble etterforsket tilstrekkelig.

– Det er viktig for oss at politiet beklager. Vi har ment at politiet har håndtert sakene før drapet på en måte som ikke har vært god nok, noe de også har kommunisert til oss de siste månedene, sier Jonas' stefar Ivar Borgen til NRK.

– Dere har tenkt at drapet kunne vært unngått om politiet hadde sett mer alvorlig på de tidligere sakene?

– Familien har diskutert dette mye, og vi mener at det mest sannsynlig kunne vært unngått. Dagens beklagelse styrker den opplevelsen.

Du trenger javascript for å spille av lydklippet «Drapet på Jonas Henriksen: Moren forteller».

Politiinspektør Abrahamsen forteller at det er et ledelsesansvar å samle saker som kan ha en sammenheng, og da eventuelt oppjustere trykket på en sak.

– Nå sier familien at de tror dette drapet kanskje kunne vært unngått. Det er ganske sterke ord?

– Det er sterke ord, og jeg vil være forsiktig med å konkludere. Nå skal vi ha en total saksgjennomgang og se hva som ligger i det, lete etter læringspunkter, og så er det for tidlig å svare på den type ting nå, etter min oppfatning, sier Abrahamsen.

– Og så får en evaluering gi svar på hvorvidt det hadde vært mulig å forhindre eskaleringen, som dessverre fikk det tragiske utfallet det fikk.

privat Jevnaker-mann (35)

Status: Pågrepet i Jevnaker 3. oktober.Siktet for drap eller medvirkning til drap, og ble løslatt fra varetekt i slutten av oktober Erkjenner ikke straffskyld.

35-åringen er straffedømt flere ganger, blant annet for vold, frihetsberøvelse og narkotikalovbrudd. Ifølge NRKs opplysninger var siktede en bekjent av drapsofferet.

Noresund-mann (32)

Status: Pågrepet i Noresund 30. september.Siktet for drap eller medvirkning til drap. Løslates fra varetekt 20. desember. Erkjenner ikke straffskyld.

Tidligere dømt for blant annet vold og salg av dopingmidler. Hovedteorien til politiet skal være at mannen har stått for planleggingen av angrepet på Jonas Henriksen, ifølge NRKs opplysninger.

Hønefoss-mann (32)

Status: Pågrepet tirsdag 26. september.Siktet for drap eller medvirkning til drap. Løslates fra varetekt 20. desember. Erkjenner ikke straffskyld.

Han var en bekjent av drapsofferet. Mannen ble innkalt til vitneavhør hos politiet og ble pågrepet under avhørt. 32-åringen er tidligere dømt i flere straffesaker, inkludert vold mot en politibetjent.

Elverum-mann (30)

Status: Pågrepet 20. september i Elverum. Siktet for drap eller medvirkning til drap. Løslates fra varetekt 20. desember. Erkjenner ikke straffskyld.

Han er tidligere dømt for blant annet grovt tyveri og trusler, og skal være en bekjent av den første personen som ble pågrepet i saken.

Forsvareren har sagt han er villig til å svare på spørsmål fra politiet.

Rena-mann (28)

Status: Pågrepet på Rena 14. september. Siktet for drap eller medvirkning til drap. Politiet ber om ytterligere åtte ukers varetekt.

Han er straffedømt flere ganger tidligere, blant annet for vold mot politiet. Mannen har ikke ønsket å la seg avhøre i saken, ifølge advokaten på grunn av «tidligere erfaringer med politiet» ikke har tillit til dem.

LES MER:

Comments

http://lykkelandet.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Conversations