Kongeparet besøkte Utøya

TeamXon.com - Automatic

Det norsk folk's enkeltskjebner - og det gjelder mange flere!
- HUSK Å DELE SIDEN MED FLEST MULIG -
Ønsker du din historie på denne siden, eller skrive den selv ?

Kontakt oss!

Det ble et sterkt møte da Kongeparet for første gang besøkte Utøya etter terroren 22. juli 2011.

Kongeparet besøkte Utøya

Det ble et sterkt møte da Kongeparet for første gang besøkte Utøya etter terroren 22. juli 2011. Kongen og Dronningen ble vist rundt på øya av AUF-leder Astrid Hoem, Lisbeth Røyneland, leder for Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsen og Jørgen Watne Frydnes, daglig leder på Utøya.

- 22. juli har gjort oss oppmerksomme på hvor dyrebare våre verdier er. At vi hver eneste dag må jobbe for å beholde dem, utvide dem og gjøre de bedre, sa Hans Majestet Kong Harald under besøket.

Etter overfarten til øya med MS Thorbjørn, gikk turen for Kongeparet opp til Hegnhuset. På innsiden av dette nyoppførte bygget er deler av det gamle forsamlingslokalet på Utøya bevart. Bygget blir i dag støttet opp av 69 søyler, som symboliserer de 69 personene som ble drept på Utøya, mens utsiden av bygget hegnes av nesten 500 stolper som symboliserer de som overlevde. Det var 13 mennesker som ble drept i Kafébygget som er bygget inn i Hegnhuset.

Kongeparet besøkte Utøya for første gang. Her utenfor Hegnhuset som omkranser det gamle Kafébygget. (Foto: Simen Sund / Det kongelige hoff)Kongeparet besøkte Utøya for første gang. Her utenfor Hegnhuset som omkranser det gamle Kafébygget. (Foto: Simen Sund / Det kongelige hoff)

Inne i Hegnhuset fikk Kongen og Dronningen se veggen med tekstmeldinger som forteller historien om hva som skjedde 22. juli med utgangspunkt i kommunikasjonen som ble sendt til og fra Utøya mellom de som befant seg på øya og deres nærmeste. Dette er en ufiltrert og brutal gjenfortelling av hendelsesforløpet ved hjelp av ordene til de som var til stede. 

Deretter satte Kongeparet, AUF-leder og lederen for støttegruppen seg ned inne i Kafébygget, og Hoem og Røyneland fikk dele sine historier fra den forferdelige dagen.  

Etter besøket i Hegnhuset vandret Kongeparet bort til minnestedet Lysningen. Mellom trær og Forglemmegei har de på Utøya skapt et vakkert minnested der navn og alder på alle som gikk bort 22. juli er stanset ut i en metallring som henger mellom trærne. Kongeparet fikk høre daglig leder på Utøya, Jørgen Watne Frydnes, fortelle om arbeidet med å opprette minnestedet og hvordan de har jobbet med alle de etterlatte for å få på plass et minnested som kan være samlende for alle. Dronningen la ned en blomsterbukett ved minnesmerket. 

Kongeparet fikk høre om arbeidet AUF har gjort med minnesmerket Lysningen. (Foto: Simen Sund / Det kongelige hoff)Kongeparet fikk høre om arbeidet AUF har gjort med minnesmerket Lysningen. (Foto: Simen Sund / Det kongelige hoff)

Som en ekstra markering har de på Utøya en tradisjon om at hver gang en av de man mistet 22.7 ville feiret bursdag plasserer man blomster ved personens navn i ringen. Denne dagen ville Didrik Aamodt Olsen hatt fødselsdag og, ved hjelp av Jørgen Watne Frydnes, plasserte Kongeparet sammen med AUF-lederen og lederen for den nasjonale støttegruppen røde roser ved Diderik sitt navn.

- Det gjør et stort inntrykk å være på dette stedet. Det er så godt å se det arbeidet som er gjort her. Tankene mot fremtiden. Det er så lovende og godt. Det legger litt balsam på såret, sa Dronningen.

Dronning Sonja la ned blomster ved minnesmerket Lysningen. (Foto: Simen Sund / Det kongelige hoff)Dronning Sonja la ned blomster ved minnesmerket Lysningen. (Foto: Simen Sund / Det kongelige hoff)

Under besøket fikk Kongeparet også treffe på en gruppe elever. De var 10. klasseelever på besøk med klassen sin og kunne fortelle om hvordan det var å komme til Utøya og ta del i læringstilbudet på øya. Hvert år tar Utøya i mot tusenvis av skoleelever, konfirmanter og engasjert ungdom fra frivillige organisasjoner, ungdomsråd, fritidsklubber og idrettslag på demokrativerksted.

Ungdomsskoleelever som var på besøk på Utøya fortalte Kongeparet om læringsopplegget de var med på. (Foto: Simen Sund / Det kongelige hoff)Ungdomsskoleelever som var på besøk på Utøya fortalte Kongeparet om læringsopplegget de var med på. (Foto: Simen Sund / Det kongelige hoff)
Her lærer de både om terrorangrepene 22. juli 2011 og hvordan man kan jobbe for å fremme demokratiske verdier. Ved å ta i mot ungdom er Utøya en aktiv øy med mye liv store deler av året.

-Utøya består. Ikke sånn som det var, men han klarte ikke å ødelegge det som var her. AUF har vært veldig flinke, sa Kongen.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

I går var Kronprinsesse Mette-Marit til stede under lanseringen av rapporten og podkasten «Psykisk oppvekst». Prosjektet, som er ledet av Rådet for psykisk helse, tar for seg psykisk helse for barn og unge i oppvekstløpet fra 0 til 25 år.

I dag gikk startskuddet for lesekampanjen Sommerles, og det var Kronprinsesse Mette-Marit som stod for åpningen. Sommerles er en lesekampanje for barn i 1.-7. klasse. 

Comments

https://lykkelandet.com/public/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Conversations