Tusenvis av brev nådde aldri pasienter ved St. Olavs hospital: – En alvorlig hendelse

TeamXon.com - Automatic

Det norsk folk's enkeltskjebner - og det gjelder mange flere!
- HUSK Å DELE SIDEN MED FLEST MULIG -
Ønsker du din historie på denne siden, eller skrive den selv ?

Kontakt oss!

En feil i det nylig innførte systemet Helseplattformen har ført til at over 16.000 brev ikke har kommet frem til pasienter. Fylkeslegen stiller spørsmål ved hvorfor det tok fire måneder å oppdage en slik avgjørende feil.

Tusenvis av brev nådde aldri pasienter ved St. Olavs hospital: – En alvorlig hendelse

En feil i det nylig innførte systemet Helseplattformen har ført til at over 16.000 brev ikke har kommet frem til pasienter. Fylkeslegen stiller spørsmål ved hvorfor det tok fire måneder å oppdage en slik avgjørende feil.

Flere tusen elektroniske brev fra St. Olavs hospital har ikke kommet frem til fastleger og pasienter på grunn av en systemfeil. Det melder sykehuset i en pressemelding tirsdag ettermiddag.

Totalt gjelder det 16.438 brev til unike mottakere som ikke har blitt sendt ut.

10.714 av pasientbrevene oppgis å ha kommet frem til pasienten, men ikke til kopimottakeren, som for eksempel fastlegen.

Årsaken til feilen er en systemfeil i brevmalene i det nye elektroniske systemet HelseplattformenHelseplattformenHelseplattformen er en ny, felles digital plattform for helsetjenesten i Midt-Norge. St. Olavs hospital, Trondheim kommune og to fastlegekontor i Trondheim er først ute med innføring av Helseplattformen.. Sykehuset opplyser at de ble kjent med problemet torsdag 2. mars.

Journalsystemet har ikke sendt ut aktuelle brev fra systemet, og det har heller ikke kommet noen feilmelding. Tvert imot, så har ansatte fått bekreftelse på at kommunikasjonen er sendt, heter det i pressemeldingen.

Derfor skal det ikke ha vært mulig for sykehuset å vite at informasjonen aldri kom frem til leger og pasienter. Feilen går ifølge sykehuset helt tilbake til innføringen av Helseplattformen midt i november i fjor.

Mandag 6. mars ble det klart for sykehuset at dette gjelder flere tusen brev.

Er du berørt av saken? Tips oss gjerne: eirik.wichstad@vg.no eller ole.lokkevik@vg.no

– Det er snart fire måneder siden man innførte Helseplattformen på St. Olav. Da er det ganske overraskende at en såpass avgjørende feil som dette ikke har blitt oppdaget før nå, sier fylkeslege i Trøndelag Jan vaage til VG.

– Det eneste sikre er at det blir en forferdelig jobb å rydde opp når man skal gå gjennom 16.000 brev som ikke har kommet frem, sier fylkeslegen.

Han legger til at mange av disse brevene kan inneholde utdatert informasjon. Derfor er det ikke bare å sende ut brevene på nytt, påpeker Vaage.

– Nå virker det som at ganske mange av brevene handlet om timeavtaler. Vi må se på i hvilken grad det har påført pasientene ulempe i forbindelse med forsinkelse av behandling. Det vet vi ingenting om foreløpig.

– Det er en alvorlig hendelse som gir grunn til bekymring. Sykehuset selv er veldig bekymret for hva som skjuler seg bak dette, sier han.

– Det er bekymringsfullt at det igjen avdekkes at informasjon ikke har gått ut fra sykehuset. Vi har sammen med Helseplattformen AS startet en systematisk gjennomgang av brevene for å forsikre oss om at pasienter, fastleger og andre samarbeidspartnere får den informasjonen de skal ha, sier sykehusdirektør Grethe Aasved i pressemeldingen.

– For de brevene vi i første omgang har fått tilgang på, ser vi heldigvis at mange av pasientene allerede er ivaretatt gjennom for eksempel innkalling til operasjon. Men det kan selvsagt ikke utelukkes at denne situasjonen kan få alvorlige konsekvenser for noen pasienter, sier Aasved.

Sykehuset opplyser at de aktuelle brevene vil bli sendt ut som vanlig postsending så snart som mulig.

Statsforvalteren er varslet om hendelsen.

Det omdiskuterte journalsystemet Helseplattformen skal innføres flere steder i Helse Midt-Norge.

26. februar ble det vedtatt i et styremøte i Helse Midt-Norge å utsette innføringen med et år sykehusene i Møre og Romsdal.

Sykehusene i Nord-Trøndelag skal kobles på det nye systemet i november.

St. Olavs Hospital hospital har imidlertid brukt systemet siden november, men har slitt med feil medisinlister, elektroniske meldinger som ikke kommer frem og tungvinte løsninger.

Helsetilsynet åpnet i februar tilsyn med St. Olav etter varsler om flere alvorlige feil. Sykehuset har ikke kunnet utelukke at det skyldes det nye systemet.

Fylkeslege Jan Vaage sier at systemsvikten i de elektroniske brevene fra St. Olav vil få betydning for hvordan tilsynet følges opp.

I bekymringsmeldingen til Statsforvalteren skriver St. Olav at de nå er i gang med å utvikle et monitoreringsverktøy som skal fange opp alle brev som ikke er sendt ut.

– Man kan jo spørre seg om hvorfor dette ikke ble innført i forkant, sier Vaage.

LES MER:

Comments

https://lykkelandet.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Conversations