102 år gamle Jorunn i Grane er for frisk for å komme på syke­hjem

TeamXon.com - Automatic

Det norsk folk's enkeltskjebner - og det gjelder mange flere!
- HUSK Å DELE SIDEN MED FLEST MULIG -
Ønsker du din historie på denne siden, eller skrive den selv ?

Kontakt oss!

Jorunn Solhaug (102) sitter alene hjemme med ødelagt rygg. Hun er fortvilet over at regjeringen vil at både friske og syke eldre må bo hjemme lenger enn før.

102 år gamle Jorunn i Grane er for frisk for å komme på syke­hjem

Jorunn Solhaug (102) sitter alene hjemme med ødelagt rygg. Hun er fortvilet over at regjeringen vil at både friske og syke eldre må bo hjemme lenger enn før.

BOR UFRIVILLIG HJEMME: 102 år gamle Jorunn Solhaug er for frisk til å bo på sykehjem. – Det verste er ensomheten, sier hun.

Vi rapporterer fra Grane

Publisert 20.06.2023, kl. 09.12

Oppdatert 20.06.2023, kl. 10.02

Antall personer over 80 år vil ha doblet seg i 2040. Stor mangel helsepersonell gjør at det ikke vil være nok hender til å ta seg av en stadig voksende eldre befolkning.

Derfor foreslår regjeringen flere tiltak for å holde eldre aktive og legger opp til at både friske og syke eldre må bo hjemme lenger enn før.

Fredag la statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) og kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) fram regjeringens eldrereform, «Fellesskap og mestring – Bo trygt hjemme».

Regjeringens nye planer bekymrer Jorunn Solhaug (102) i Grane kommune i Nordland.

Demenskoret underholder før statsminister Jonas Gahr Støre, kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol legger fram stortingsmeldingen «fellesskap og mestring Bu trygt heime» på Dronnings Ingrids hage i Oslo fredag.

Solhaug fikk et kort opphold på sykehjemmet i hjemkommunen tidligere i år på grunn av en betennelse.

Mens hun var der falt hun og fikk et brudd i ryggen som ikke kan opereres på grunn av hennes høye alder.

Likevel ble søknaden om fast plass på det splitter nye sykehjemmet avslått.

– Du skal tilbake til leiligheta di, for du er sprek. De spurte ikke om jeg ville hjem, det var bare å pakke sammen og komme seg hit, forteller Jorunn at hun fikk beskjed om.

Nå bor 102-åringen alene med hjelp fra hjemmesykepleien.

Det var Helgelendingen som omtalte saken først.

Regjeringens eldrereform inneholder en rekke tiltak, deriblant eldrebolig­programmet.

Eldrebolig­programmet skal bidra til både tilpasninger i eldres hjem slik at de kan bo hjemme lenger og til bygging av omsorgsboliger, trygghetsboliger og sykehjemsplasser.

Statsminister Jonas Gahr Støre har sagt at flere eldre skal kunne leve aktive liv lenger og oppleve trygghet i eget hjem.

Les også: Dette er regjeringens tre viktigste tiltak for eldre

Datter Bodil Solhaug forteller at moren blir sittende i en stol hele dagen. Med en ødelagt rygg, en dårlig fot og dårlig balanse.

Men det verste er ensomheten.

Jorunn Solhaug forteller at hun savner plassen på sykehjemmet. Det var mer sosialt.

– Jeg drømte ei natt at jeg inviterte på kaffe, det var slekta mi som kom. Plutselig hadde de forsvunnet og jeg sto igjen der alene.

Her forteller Jorunn at hun tilbringer det aller meste av døgnet: – Man sliter jo med at ens egen mor ikke har det bra og bruker hver dag til å sitte i stolen frem til leggetid. Det er uverdig, forteller datteren Bodil Solhaug.

Solhaug tror tilværelsen ville vært mye mer meningsfull dersom hun fikk tilbringe resten av livet i et miljø hvor hun fikk være mer sosial.

Omgangskretsen hennes består stort sett av renholdere, helsepersonell og datteren Bodil.

Bodil forteller at moren er pleietrengende, hadde hun ikke hatt pleiebehovet er hun sikker på hva hun hadde gjort.

– Da hadde jeg tatt henne hjem.

Grane kommune har bygd et helt nytt sykehjem. Men her vil de ikke gi plass til 102-åringen.

Anita Nilsen Mellingen, fungerende kommunedirektør i Grane, sier til NRK at hun ikke kan kommentere enkeltsaker og henviser til taushetsplikten.

– Vi har våre kriterier og våre retningslinjer å gå etter. Jeg stoler fullt og helt på den jobben de ansatte gjør hos oss, sier Mellingen.

Kommunen sier de ikke har mangel på plasser på sykehjemmet.

– Vi har bra med plasser, men per nå har vi nok ganske fullt og på sykehjemmet. Jeg tror vi klarer å håndtere ting per i dag slik som det er.

Agnete Tjærandsen (90) er leder for eldrerådet i Bodø. Hun har sett reportasjen om Jorunn og reagerer sterkt på det hun ser.

– Jeg blir fly forbanna for å si det litt grovt. Her sitter en gammel dame som er frisk oppe i hodet, men har en skrøpelig kropp. Hun sitter alene i en stol hele dagen.

– Er dette noe som er et enkelttilfelle for Grane, eller er det lignende historier du ser rundt om i Nordland?

– Tilsvarende eksempler finnes over hele landet, sier Tjærandsen.

Tjærandsen synes det er fint at regjeringen vil at flere eldre skal bo trygt hjemme.

– Jeg selv er bare 90 og bor hjemme og klarer meg selv.

Men hun sier at hun vet om mange som ikke gjør det.

– Kjerkol sier at hun skal reise rundt i landet og lytte. Da spør jeg: Kjerkol, er dette ropet høyt nok fra en 102-åring til at du tar action?

LES MER:

Comments

https://lykkelandet.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Conversations