Er NAV ungdomsvennlig? - Voksne for Barn

TeamXon.com - Automatic

Det norsk folk's enkeltskjebner - og det gjelder mange flere!
- HUSK Å DELE SIDEN MED FLEST MULIG -
Ønsker du din historie på denne siden, eller skrive den selv ?

Kontakt oss!

Unge brukere av NAV 2021 bekrefter at det fortsatt er store ulikheter mellom saksbehandlere og mellom kommuner.

1. Er NAV ungdomsvennlig? - Voksne for Barn

Å oppsøke NAV oppleves som en ganske høy terskel for mange, og flere forteller om at de kjenner skam når de kontakter NAV første gang.

Å være ung og “nave” samtidig som dine jevnaldrende er i gang med å peke ut sin karriere og fremtidsplaner, øker risiko for sosial ekskludering og utenforskap. Utsikten til varig lavinntekt bidrar til å dempe den unges håp på veien inn i voksenlivet.  

Voksne for Barn snakket med unge brukere av NAV i 2016. De samtalene gjorde oss bekymret for hvordan vi som samfunn kan sikre en tilstrekkelig levestandard for denne gruppen. Derfor har vi gått tilbake til kildene, og undersøkt hvordan det er fem år senere. Vi ønsket å finne ut om NAV har blitt bedre tilrettelagt for unge, og om det tilbys like tjenester over hele landet. Svarene har vi samlet i rapporten «NAV–ungdomsvennlig?».

Unge brukere av NAV 2021 bekrefter at det fortsatt er store ulikheter mellom saksbehandlere og mellom kommuner. Vi ser av svarene at både tilgjengelighet, informasjon og hvordan tjenestene er organisert i møte med ungdommene virker nærmest tilfeldig. Flere forteller at de er fornøyde med og etter hvert har fått økonomisk hjelp, men at veien dit ikke har vært uten kamp. Noen er også skuffet over at de “bare” fikk hjelp til trygd, og ikke til skolegang som var det de selv håpet på. 

Flere av de unge som har bidratt til rapporten har psykiske helseutfordringer, og at de ikke blir møtt godt nok på dette i NAV-systemet. De etterlyser mer kunnskap om psykisk helse hos de ansatte, og bedre tilrettelegging. 

– Når vi vet at mange av de som står utenfor skole og arbeid sliter med psykisk helse, er dette noe NAV absolutt bør følge opp, sier generalsekretær Signe Horn. 

Ungdom har også fortalt at de føler seg som en kasteball i systemet. NAV sin rolle i samarbeidet mellom ulike instanser, som lege, psykolog, barnevern, er ulikt praktisert. 

– Vi kan ikke ha et system som krever at sårbare unge selv må stå for innsamling av informasjon og koordinere samarbeidet mellom de ulike hjelperne. NAV må ta hensyn til brukergruppa og bruke mulighetene de har, som for eksempel å opprette ansvarsgruppe rundt den unge, sier Horn. 

Rapporten «NAV – ungdomsvennlig?» er resultat av at Voksne for Barn har spurt elleve unge om deres erfaringer og om de opplever at NAV er tilrettelagt for dem. Er systemet, språket, samarbeidsformen og tiltakene ungdomsvennlige? Dette er blant temaene som rapporten belyser: 

Rapporten levner ingen tvil om at opplevelsen med NAV er svært personavhengig. Det er saksbehandleren som forminsker eller forsterker følelsen av skam, utjevner det skjeve styrkeforholdet og påvirker den unges håp for fremtiden. 

– Jeg håper alle saksbehandlere og veiledere i NAV tar seg tid til å lese sitatene og de unges ønskeliste. Ungdommene beskriver selv hvilke egenskaper de ønsker seg, og hvordan de trenger å bli møtt. En god saksbehandler eller veileder er livsviktig for disse ungdommene, sier Horn. 

Hun er oppgitt over hvor ulikt det jobbes med konkrete mål og planer for den enkelte.  

– Det er tilbakemeldinger på alt fra saksbehandlere som utarbeider planen «over hodet» på ungdommen til de som har veldig gode prosesser for medvirkning med realiserbare mål. Er det noe disse unge menneskene trenger, så er det håp og tro på egen fremtid. 

Gjennom vårt tiltak Ungt nettverk, møter vi ungdom som av forskjellige årsaker, i en periode eller permanent, ikke kan gå på skole eller jobbe.  Disse har gitt uttrykk for at det kan være utfordrende å være ung og å være avhengig av hjelp av NAV-systemet. Rapporten er en del av prosjektet “Det handler om livet”, som er støttet av Arbeids- og velferdsdirektoratet. Målet er å bedre unges livsvilkår i overgangen til voksenlivet, gjennom å bidra til økt og styrket innflytelse fra denne brukergruppen. Vi ønsket å lytte til utfordringer de opplever i sin kontakt med NAV. Men også dele de de gode erfaringene og innspill til hva som kan forbedre tjenesten og gjøre den mer ungdomsvennlig.  

Om ungdommene vi har intervjuet:  

Ung i NAV

Del 1: Ungdommene gir klar melding om at møtet med NAV er veldig personavhengig. De etterlyser også mer kunnskap om psykisk helse hos den ansatte.

Ung i NAV

Del 2: Flere av ungdommene er delte i spørsmålet om de opplever NAV som sin motstander eller hjelper.

Ung i NAV

Del 3: Voksne for Barn er opptatt av om NAV oppleves tilgjengelig og ungdomsvennlig. Også når Covid-19 endrer det meste.

Comments

https://lykkelandet.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Conversations