70 år med festspill

TeamXon.com - Automatic

Det norsk folk's enkeltskjebner - og det gjelder mange flere!
- HUSK Å DELE SIDEN MED FLEST MULIG -
Ønsker du din historie på denne siden, eller skrive den selv ?

Kontakt oss!

Tradisjon tro ble Festspillene i Bergen åpnet med utendørs åpningsseremoni på Torgallmenningen i Bergen. Det var duket for kunstneriske innslag, taler og allsang av «Nystemten» og «Ja, vi elsker».

70 år med festspill

Årets utgave av Festspillene i Bergen er de 70. i rekken. Hennes Majestet Dronningen var til stede under åpningsseremonien i dag. 

Tradisjon tro ble Festspillene i Bergen åpnet med utendørs åpningsseremoni på Torgallmenningen i Bergen. Det var duket for kunstneriske innslag, taler og allsang av «Nystemten» og «Ja, vi elsker».

Pianist Leif Ove Andsnes var konferansier under åpningsseremonien. Med han på scenen var blant andre artist-in-residence Kronos Quartet, dirigent Edward Gardner, Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester, Edvard Grieg Ungdomskor, dansere fra På tå hev og Nasjonalballetten, samt cellist Amalie Stalheim.

Under seremonien fikk de fremmøte blant annet høre en sterk versjon av Nordahl Griegs «Til ungdommen» fremført av Edvard Grieg ungdomskor.

Dronning Sonja ble ønsket velkommen til Festspillene i Bergen av styreleder i FiB Thorhild Widvey, festspilldirektør Lars Petter Hagen og representantskapets ordfører Jon Askeland. Statsminister Jonas Gahr Støre, ordfører i Bergen Rune Bakervik, fungerende statsforvalter Gunnar O. Hæreid og politimester Kåre Songstad var også til stede. Foto: Marit Hommedal / NTB.Dronning Sonja ble ønsket velkommen til Festspillene i Bergen av styreleder i FiB Thorhild Widvey, festspilldirektør Lars Petter Hagen og representantskapets ordfører Jon Askeland. Statsminister Jonas Gahr Støre, ordfører i Bergen Rune Bakervik, fungerende statsforvalter Gunnar O. Hæreid og politimester Kåre Songstad var også til stede. Foto: Marit Hommedal / NTB.

Statsminister Jonas Gahr Støre og ordfører i Bergen Rune Bakervik talte.

– Kulturen kan gi store opplevelser for hver enkelt av oss. Men den kan også samle oss som samfunn, i små og store fellesskap. På tvers av alder, nasjonalitet, kjønn og interesser. Alt dette forvalter Festspillene i Bergen, sa statsminister Jonas Gahl Støre fra scenen og trakk frem festspillenes rolle som brobygger mellom mennesker og land, siden opprettelsen for 70 år siden, og frem til i dag. 

Pianist Leif Ove Andsnes var konferansier for årets åpningsseremoni. Foto: Sara Svanemyr, Det kongelige hoff.Pianist Leif Ove Andsnes var konferansier for årets åpningsseremoni. Foto: Sara Svanemyr, Det kongelige hoff.

Før åpningsseremonien på Torgallmenningen fikk Dronning Sonja høre lystig korpsmusikk på Olav Vs plass i regi av Norges Musikkorpsforbund Hordaland. Knarvik skulekorps, Kløvheim skulekorps og Skodvin skulekorps spilte «E’spenstig», «Amavolovolo» og «Ro, ro relte».

Knarvik skulekorps, Kløvheim skulekorps og Skodvin skulekorps spilte på Kong Olav Vs plass. Foto: Marit Hommedal / NTB.

I kveld vil Dronningen være til stede ved den store åpningsforestillingen i Grieghallen. Der blir det urpremiere på den symfoniske utgaven av Taylor Macs forestilling «A 24-decade history of popular music», sammen med Bergen Filharmoniske Orkester (BFO) i Grieghallen. Forestillingen er et bestillingsverk fra Festspillene i Bergen og Pomegranate Arts, og inneholder nye arrangement av amerikanske klassikere, fra borgerkrigsballader via cowboylegender til disco.

I 2020 ble Taylor Macs mangeårige innsats på og av scenen belønnet med den internasjonale Ibsenprisen.

De 70. festspillene finner sted i Bergen 25. mai til 8. juni i år. Tema for årets festspill er «essens».

Festspillene i Bergen har etablert seg som senter for den nordeuropeiske kunstscenen, kjent for urfremføringer, nye produksjoner innen musikk, opera, teater, dans og et stort mangfold på programmet. Dette er Dronningens 34. besøk til festspillene.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Hans Majestet Kongen overrakte den prestisjetunge Abelprisen til den amerikanske matematikeren Dennis Parnell Sullivan i dag. Han mottok prisen for sitt matematiske arbeid innen topologi.

Hennar Majestet Dronninga var i går til stades ved markeringa av 30-årsjubileet til Norsk Bremuseum ved foten av Jostedalsbreen i Fjærland.

Comments

https://lykkelandet.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Conversations