KS bekymret for «juksestemmer»

TeamXon.com - Automatic

Det norsk folk's enkeltskjebner - og det gjelder mange flere!
- HUSK Å DELE SIDEN MED FLEST MULIG -
Ønsker du din historie på denne siden, eller skrive den selv ?

Kontakt oss!

Kommunenes interesseorganisasjon KS er bekymret for «juksestemmer» i folkeavstemningen i Søgne- og Songdalen. Kommunalministeren velger å stole på folk.

KS bekymret for «juksestemmer»

Innbyggere i Søgne og Songdalen kan stemme digitalt eller via post. Har man ikke fått valgseddel i posten kan man lage sin egen.
Kommunenes interesseorganisasjon KS er bekymret for «juksestemmer» i folkeavstemningen i Søgne- og Songdalen. Kommunalministeren velger å stole på folk.

Innbyggere i Søgne og Songdalen kan stemme digitalt eller via post. Har man ikke fått valgseddel i posten kan man lage sin egen.

Publisert 25.01.2024, kl. 23.36

Oppsummeringen er laget av en KI-tjeneste fra OpenAi. Innholdet er kvalitetssikret av NRKs journalister før publisering.

– For meg virker det merkelig, jeg har nesten ikke hørt om at det er mulig å komme i en slik situasjon, sier styreleder i KS, Gunn-Marit Helgesen.

Styrelederen sendte i dag et brev til Kommunal- og distriktsdepartementet hvor det blir uttrykt bekymring for legitimiteten til folkeavstemningen i Søgne og Songdalen.

Hun forteller at det sirkulerer en «jukseoppskrift» på hvordan man kan avgi juksestemmer.

– Det er veldig alvorlig hvis vi ikke har tillit når vi går til valgurnene, at resultatet blir som det blir.

Hun sier hun i utgangspunktet har tillit til valgsystemet i Norge, men at vi må vite at resultatet er til å stole på.

Styreleder i KS har i dag sendt et brev til Kommunal- og distriktsdepartementet hvor de er bekymret for legitimiteten til folkeavstemningen.

Vil innbyggerne i de tidligere kommunene Søgne og Songdalen bli i Kristiansand, eller bli selvstendige igjen?

Det spørsmålet får vi svar på neste fredag når resultatet fra folkeavstemningen legges frem. Valget pågår nå, og det er poststemmene flere nå setter spørsmålstegn ved.

Les også Jubler for flertall for folkeavstemning: – Vi har kjempet lenge

For innbyggerne kan stemme digitalt eller via post. Og har du ikke fått stemmeseddel kan du skrive ned din mening, navn og fødselsdato på et ark og sende inn dette som din stemme.

Tror du noen er fristet til å jukse under folkeavstemningen? Ja Nei Vis resultat

– Per nå er det ikke mulig å fastslå hvorvidt sirkuleringen av oppskrifter på nett for å produsere «juksestemmer» vil påvirke utfallet av folkeavstemningen, skriver Helgesen i sitt brev til departementet.

På oppdrag fra regjeringen fikk Statsforvalteren i Agder sommeren 2022 i oppdrag å utrede konsekvenser av oppsplitting. I januar 2023 kom svaret.

Estimert pris på en kommuneskilsmisse i Kristiansand var inntil 400 millioner kroner.

Forrige kort Neste kort Ingen tradisjon for valgfusk

– Vi har en lang demokratisk tradisjon i Norge og har ikke vanligvis kommet borti valgfusk, sier kommunalminister Erling Sande (SP).

Han understreker at valgfusk er ulovlig og straffbart.

– Vi har gjort det vi kan for å legge til rette for at dette blir en ryddig avstemning. Vi må legge til grunn at folk er ærlige og redelige.

Han sier han er trygg på at legitimiteten til folkeavstemningen er ivaretatt.

– Det å stole på at folk ikke jukser, er ikke det litt naivt?

– Vi har lang og demokratisk tradisjon i landet vårt. Det er ikke vanlig at det oppstår valgfusk. Det er ulovlig og straffbart og jeg legger til grunn at folk er ærlige og redelige.

Sander sier han har møter med Valgdirektoratet flere ganger i uken for å sikre at denne folkeavstemningen går riktig for seg.

I Søgne tar to menn hverandre i hånden og takker for sist.

Grunnen til at de har sett mye til hverandre i det siste er fordi de er dypt uenig i hva som er best for bygdas fremtid.

– Uansett hvilken side av saken man er på er vi alle klar for å avslutte denne prosessen nå. Da må vi vite at valgresultatet er til å stole på, sier Erik Spieler som er leder for aksjonsgruppa som vil bli i Kristiansand.

Les også Folkemøte­krasj i Søgne: – Uheldig

Han frykter bygda aldri vil bli ferdig med denne saken dersom man sår tvil om valgresultatet.

Rivalen og leder av aksjonsgruppa som vil ha Søgne kommune tilbake, Sigurd Berg Aasen, sier han har tillit til valgprosessen.

– Disse poststemmene skal telles opp av to personer. Hvis de ser noen feil skal stemmen forkastes, og etter det skal to nye personer telle opp, sier Aasen.

Begge to har hele tiden sagt at de vil akseptere resultatet umiddelbart.

Sigurd Berg Aasen (t.v.) i «Vi som vil ha Søgne kommune tilbake» og Erik Spieler i «Ja til Søgne i Kristiansand».

– Jeg blir litt oppgitt. Dette hadde vi med som vårt høringsinnspill. Her legges det opp til en prosess med en stor andel brevstemmer som vil gå utover hele valgresultatets legitimitet.

Det sier ordfører i Kristiansand, Mathias Bernander (H) og fortsetter:

– Vi var skeptisk til denne ordninga med brevstemmer. Og når det er mulig å stemme med en enkel lapp gjør det oss enda mer bekymret for valgsikkerheten.

Han sier han nå håper så mange som mulig stemmer, og at de stemmer digitalt slik at det ikke vil bli noen tvil rundt resultatet.

Ordfører Mathias Bernander håper alle bruker sin digitale stemme.

Har du tanker om saken du har lest eller innspill til andre ting vi bør sjekke ut? Send meg gjerne en e-post!

LES MER:

Comments

http://lykkelandet.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Conversations