Et siste nødskrik fra Rec Solar: – Vi gjør alt vi tror vil hjelpe, om det så er å danse på bordene

TeamXon.com - Automatic

Det norsk folk's enkeltskjebner - og det gjelder mange flere!
- HUSK Å DELE SIDEN MED FLEST MULIG -
Ønsker du din historie på denne siden, eller skrive den selv ?

Kontakt oss!

KRISTIANSAND (E24): Tiden begynner å renne ut for solcellebedriften Rec Solar, og ledelsen ber myndighetene våkne. Rasmus Hansson (MDG) mener Norge er i ferd med å gjøre noe «innmari dumt» om selskapet ikke reddes.

Et siste nødskrik fra Rec Solar: – Vi gjør alt vi tror vil hjelpe, om det så er å danse på bordene

Lykkelandet.com - kommentar:" Galskapen har inntatt Norge"
KRISTIANSAND (E24): Tiden begynner å renne ut for solcellebedriften Rec Solar, og ledelsen ber myndighetene våkne. Rasmus Hansson (MDG) mener Norge er i ferd med å gjøre noe «innmari dumt» om selskapet ikke reddes.

Det er stille og mørkt, som å gå inn i en nedlagt fabrikk, når man trer inn dørene i produksjonslokalene til solcellebedriften Rec Solar i Kristiansand.

I stedet for å møte flammer fra industriovner i sving med å produsere det selskapet sier er verdens reneste silisium, møter man én elektriker på ferden gjennom anlegget, som skal passe på at maskinene ikke fryser til is.

Helt siden starten av september har det vært stille i fabrikken på Lumber. De rekordhøye strømprisene i Sør-Norge har tatt knekken på den kraftintensive bedriften.

I august, før maskinene ble slått av, var strømregningen til Rec Solar på 104 millioner kroner. Under det som en gang var normale omstendigheter, betalte de rundt ti millioner kroner i måneden for strøm.

Brått gikk strømprisen fra å spise opp 10 prosent av salgsinntektene, til å ta 81 prosent av dem.

Over 200 av selskapets ansatte i Kristiansand og på Herøya, deriblant operatører, driftsledere og teknisk personell, har vært permittert i snart fire måneder.

– Vi føler oss helt forbigått av myndighetene. Det at politikerne ikke forstår, gjør at vi går uten jobb i julen.

Det sier Ronnie Salvesen som har jobbet i selskapet siden 1999.

Tiden begynner å renne ut. I starten av mars har de ansatte vært permittert i et halvt år og da må en politisk løsning ligge på bordet, sier ledelsen.

– Vi gjør alt vi tror vil hjelpe, om det så er å danse på bordene om vi må det, sier fabrikksjef Rune Almaas.

Mange tog med politiske løsninger har allerede forlatt perrongen.

De falt først utenfor strømstøtten regjeringen lanserte i september. Og heller ikke næringsminister Jan Christian Vestres (Ap) nye fastprisavtale-grep er noe solselskapet omfattes av.

Rec Solar hadde i det lengste håp om en løsning i statsbudsjettet for 2023, men heller ikke det lot seg gjøre.

I de nedstengte fabrikklokalene møter E24 flere permitterte ansatte i gangene. De er kalt inn for et julemøte med deres tyske toppsjef Jan Enno Bicker, som skal komme med en statusoppdatering.

Stemningen er god mellom kollegaene i gangene, men beskjeden de skal få er ikke av det oppløftende slaget.

– Så lenge strømproblemet vårt er løst og råvare- og salgsprisene våre holder seg stabile, er vi forberedt på å sette i gang produksjonen igjen i mars, sier Bicker.

– Men hva kommer til å skje om der ikke ligger noen løsning på bordet innen mars?

Vi må ta noen steg tilbake for å forstå hvorfor Rec Solar har havnet i dette uføret.

Solcelleprodusenten Rec ble grunnlagt i Norge i 1996, og børsnotert i 2006. I 2013 ble Rec delt opp i Rec Solar og Rec Silicon.

Mens sistnevnte selskap fortsatt er børsnotert i Oslo, ble norskeide Rec Solar, hvor Orkla lenge var største eier, kjøpt opp for 4,3 milliarder kroner av kinesiske China Bluestar og tatt av børs i 2014.

I fjor ble det kjent at Reliance Industries kjøper selskapet av China Bluestar for 771 millioner dollar, vel 6,6 milliarder kroner. Det er Mukesh Ambani fra India som eier Reliance Industries. Han er ifølge Forbes verdens 8. rikeste mann.

Rec Solar leverer fullstendige solcellepaneler som settes sammen på selskapets fabrikk i Singapore, men i Kristiansand og på Herøya utvikler de råvaren til panelet: silisium.

De er ett av to selskaper i hele Europa som fortsatt gjør nettopp det.

Rec Solar i Norge og tyske Wacker var de to selskapene som sto imot konkurransen da kineserne for alvor bestemte seg for å kapre solcelleindustrien i årene 2010–2012.

Hvorfor klarte Rec Solar seg? De historiske lave strømprisene i Norge.

Lenge brukte Rec Solar bergarten kvarts for å utvinne grunnstoffet silisium, men fra 2019 til 2021 investerte selskapet 190 millioner kroner og statlige Enova 110 millioner kroner for å legge om hele produksjonen.

Som eneste selskap i verden har Rec Solar funnet en ny metode for å fremstille silisium, ved å gjenbruke avfall fra solcelleindustrien, såkalt kerf, som innsatsfaktor.

Den nye metoden reduserer strømforbruket til selskapet fra 281 gigawattimer til 160 gigawattimer årlig for produksjonen av solcellesilisium.

Det bidrar også til at selskapet kan skilte med silisiumet med lavest karbonfotavtrykk i verden.

Omleggingen gjorde at selskapet valgte ikke å tegne ny fastprisavtale på strøm i 2020, og ledelsen begrunner det med at de ikke ville låse seg til en fastprisavtale når de enda ikke var sikre på om deres nye produksjonsmetode ville være industrialiserbar.

I 2022 skulle hjulene rulle for fullt i den nye fabrikken, men allerede i vintermånedene før det nye året, begynte Rec Solar å kjenne konsekvensene av at Russland så smått begynte å skru igjen gasskranene.

– Ingen hadde drømt om at vi skulle komme i denne situasjonen, sa David Verdu, daværende daglig leder for REC Solar Norway, til E24, dagen før Russland invaderte Ukraina.

Siden har strømprisene gått fra vondt til verre, og selv om Rec Solars nye produksjonsgrep viste seg for første gang å oppnå budsjettert volum i august, ville de ikke ta sjansen på videre drift.

Fabrikksjef Almaas kaller det hele «elendig timing».

Nå kan det som en gang var Rec Solar Norges vinnerlodd – strømprisene – i stedet bidra til å ta knekken på dem.

Men hvorfor kan ikke en av verdens rikeste menn, om han mener alvor med sin solsatsing, bla opp og ta kostnaden for å holde de ansatte i arbeid, inntil strømprisene har normalisert seg, eller en politisk løsning ligger på bordet?

– Vi trenger en forretningsplan som viser at vi får positive kontantstrømmer på lang sikt. Det gir ingen mening å sette i gang igjen om vi skal tape penger for alltid, sier toppsjef Bicker.

– Vi har investert hundrevis av millioner i den nye produksjonen. Vi vil selvfølgelig ikke gi opp nå. Vi kan være villige til å gå med tap noen måneder, men om det kan være seks eller ni måneder er vanskelig å si. Men vi må se en synlig løsning der fremme et sted, for å kunne starte opp igjen.

– Hvor viktig er Rec Solar for eier Reliance?

– De er dypt involvert i det som skjer her, og ønsker å starte opp igjen like mye som vi vil. De har store planer for solenergi, og vi utgjør en stor del av disse planene, sier Bicker.

– Er det aktuelt å flytte produksjonen ut av Norge?

– Nei, vi kan ikke bare ta alt vi har bygd opp her og flytte det. Å bygge opp en ny fabrikk er alltid en mulighet, men all kunnskapen er her. Så det er ikke noe vi ser på nå, sier Bicker.

– Rec Solar leverer jo fortsatt solcellepaneler, men kjøper silisium fra andre produsenter enn så lenge. Man kan jo bare fortsette med det og legge ned her?

– Råvaren er en svært stor komponent av den totale kostnaden av et solcellepanel. Man ønsker å ha kontroll over dette leddet selv. Om ikke er man helt avhengig av kineserne, sier Bicker.

Rec Solar-sjefen sier de har fått tilbud om fastprisavtaler gjennom høsten, men at alle så langt har gitt en for høy pris.

Selskapet sier de må låse seg til avtaler på minst syv år.

Bicker har tidligere ikke ønsket å si hvor langt prisen må ned før de kan inngå fastprisavtaler og åpne fabrikken igjen, men nå letter han litt på sløret.

– Historisk har vi betalt mellom 20 og 40 dollar per megawattime (20 og 40 øre per kilowattime, journ.anm.), ser man på dagens priser er man oppe i 4 kroner. All vår konkurranse er i Kina, hvor de betaler 40 dollar per megawattime. Så 40 dollar megawattimen er et godt nummer i det lange løp. Vi kan håndtere en høyere pris i en periode, men ikke i ti år, sier Bicker.

Rec Solar-sjefen har fortsatt et lite håp om at enorme drivkrefter i EU skal bidra til å få myndighetene i Norge til å snu akkurat i tide for å berge selskapet.

EU har nemlig de siste månedene bestemt seg for å satse tungt på å hente hjem solindustrien og gjøre seg mindre avhengige av asiatiske varer.

EUs energikommissær Kadri Simson har sagt at de er «villig til å gjøre det som trengs for å få dette til».

EU har satt seg mål om at europeiske selskaper skal kunne levere solcellepaneler som vil kunne generere 30 gigawattimer årlig innen 2025.

I dag er produksjonskapasiteten på rundt 8 gigawattimer, ifølge Reuters.

Et tilsvarende budskap kom Nato-sjef Jens Stoltenberg tidligere i desember, at Norge må gjøre seg mindre sårbare overfor autoritære regimer som Kina. I E24-podden understreket Stoltenbergs stabssjef, Stian Jenssen, at dette blant annet gjelder komponenter til solcellepaneler.

Opposisjonspartiene Miljøpartiet de grønne (MDG), SV, Venstre og Rødt mener Rec Solar kan være en viktig brikke i denne snuoperasjonen og jobber alle på ulike måter for å berge Rec Solar.

Derfor er de alle representert på Lumber i Kristiansand denne desemberdagen.

MDGs Rasmus Hansson fikk med seg Venstre og Rødt på å be regjeringen vurdere utvidede strømstøttetiltak for å hjelpe industri de mener er kritisk for norsk og europeisk fornybaromstilling og energi- og råvareuavhengighet, men fikk ikke flertall.

– Vi og andre partier som enten åpenlyst, eller i sjelen sin, synes at vi er i ferd med å gjøre noe innmari dumt i Norge, kommer til å se etter løsninger, sier Hansson.

SVs løsning for Rec Solar er at de får en fastprisavtale med konkurransedyktige priser, og Lars Haltbrekken venter fortsatt på svar på hva regjeringen kan gjøre for å få dette til.

Hansson er forbauset over at regjeringen ikke har klart å løse det han mener er et tidsavgrenset filleproblem.

Med EUs storsatsing i bakhodet, mener han det bare er et tidsspørsmål at regjeringen vil bestemme seg for å satse på Norges solindustri.

Den består av de tre selskapene Rec Solar, og Norwegian Crystals og Nor Sun, som begge operer ett ledd senere i verdikjeden og lager såkalte ingot og wafere.

Rec Solar forklarer at myndighetenes forklaring på at de ikke har klart å finne en løsning for selskapet, blant annet er fordi at konkurransetilsyn og overvåkningsorganet ESA vil sette en stopper for det.

Det fnyser Rasmus Hansson av, og peker på oljeskattepakken som Stortinget vedtok etter coronakrisen i 2020, som fredag utløste en prosjektbonanza i hundremilliardklassen på norsk sokkel.

– Dette er en ekstremt stor satsing på en utvalgt industri. Så kom ikke her å si at det er umulig for regjeringen å satse strategisk på solindustrien og løse et enkelt strømprisproblem. Men regjeringen lar de nye grønne bedriftene gå for lut og kaldt vann. Rec Solar er dessverre et ekstremt eksempel på det, sier Hansson.

Han mener at dersom Vestre skal holde sine klimaløfter, men ikke redde Rec Solar, så må han kjøpe tusenvis av solcellepaneler med dårlig klimaregnskap fra Kina.

Fortvilelse er følelsen som er mest beskrivende blant Rec Solar-gjengen i Kristiansand. De kommer nå med et siste nødskrik og håper regjeringen vil våkne.

– Vi vil heller jobbe med silisium enn å jobbe med lobbyvirksomhet, sier fabrikksjef Rune Almaas.

LES MER:

Comments

https://lykkelandet.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Conversations