Slik vi forstår OL her i Norge

TeamXon.com - Automatic

Det norsk folk's enkeltskjebner - og det gjelder mange flere!
- HUSK Å DELE SIDEN MED FLEST MULIG -
Ønsker du din historie på denne siden, eller skrive den selv ?

Kontakt oss!

Krav som ikke var krav. Frist som likevel ikke var en frist. Og et OL som plutselig ikke bare var et OL. Da må Jacob Boutera bare må holde seg hjemme.

Slik vi forstår OL her i Norge

Krav som ikke var krav. Frist som likevel ikke var en frist. Og et OL som plutselig ikke bare var et OL. Da må Jacob Boutera bare må holde seg hjemme.

SISTE ORD: Toppidrettssjef Tore Øvrebø har all makt i sine foldede hender når siste ord skal sies om hvem som skal representere Norge i OL.

Jan Petter Saltvedt – Kommentator

Publisert 08.07.2024, kl. 19.57

Hvor mye enklere kunne ikke toppidrettssjef Tore Øvrebø gjort det for seg selv ved bare å ta ut hinderløper Jacob Boutera til OL.

For bare noen få dager siden hadde få nordmenn noe nærere forhold til løperen fra Romerike.

Det endret seg da forfall og skader på utenlandske konkurrenter plutselig gjorde at Boutera oppfylte kravene det internasjonale friidrettsforbundet stiller for deltagelse i Paris.

Det var likevel ikke nok for den norske OL-sjefen.

Slikt fører til beskyldninger om så vel inkonsekvens som arroganse. Snart også her. Men det virker ikke å plage Øvrebø, som nekter å utvide troppen fra 109 til 110 deltakere.

Les også Vil aldri tilgi for den knuste OL-draumen: – Mangel på respekt for menneske

For plutselig har Olympiatoppen fått prinsipper. Ett av dem er at man må være en topp 12-kandidat for å bli tatt ut.

Boutera oppfyller ikke dette nå så vesentlige kravet, mener Olympiatoppen, som må bemerkes inkluderer flere fagressurser innen friidrett enn Øvrebø selv.

For det er ingen tvil om at Øvrebø er en ressurs. Han har bare en litt varierende måte å kommunisere det på.

I dette tilfellet er allerede mer enn 20 friidrettsutøvere tatt ut. Og det oppleves neppe som noen stor fornærmelse for Grønstad, Mezngi, Simen Guttormsen, Mardal, Thomsen, Iuel, Kloster, Retzius eller Llano å si at de heller ikke fremstår som åpenbare kandidater til å ende i det øverste olympiske dusinet i sine respektive øvelser.

IKKE GODT NOK: Jacob Boutera ga full spiker ut av vanngrava på vei mot NM-gull i Sandnes, men toppidrettssjefen var ikke blant dem som ble imponert.

Men i Bouteras tilfelle ble det plutselig avgjørende.

«Referansen for å bli tatt ut til deltakelse er dokumentert sannsynlighet for å kunne komme blant de 12 beste i OL», skrev Tore Øvrebø til NRK.

Noe av det som åpenbart har vært mest frustrerende for Boutera var uklarheten rundt fristene for å kvalifisere seg til OL.

Boutera hadde altså ikke klart resultatkravet friidrettsforbundet i samråd med Olympiatoppen hadde satt, for øvrig identiske krav med de Det internasjonale friidrettsforbundet (WA) opererer med. Slik sett hadde ikke Boutera gjort seg fortjent til deltagelse.

Men WA opererer også med en annen vei til OL. Hvis det er færre utøvere som har klart de internasjonale kravene enn det skal være antall startende i den enkelte øvelsen i OL, tilbys utøvere OL-plass ut fra en ranking.

I Bouteras øvelse, 3000 meter hinder, er det 36 utøvere som skal konkurrere i OL.

INGEN NY SJANSE: Jacob Boutera ble utslått i forsøket under VM i Eugene for to år siden. Revansjen kommer ikke i Paris.

Etter nevnte forfall – kombinert med en tilsvarende uvilje i andre land til å sende deltagere man ikke mener har gode nok sjanser til å prestere toppresultater – var romerikingen Boutera plutselig inne blant de 36 best kvalifiserte i henhold til Det internasjonale friidrettsforbundets kvalifiseringssystem.

Dette ble offisielt klart 7. juli. Det norske friidrettsforbundet hadde operert med 8. juli, den internasjonale fristen for å kvalifisere seg, overfor sine utøvere.

Men på et eller annet tidspunkt hadde Olympiatoppen bestemt for at sluttstrek skulle settes 3. juli.

Slik ble det da også. Olympiatoppen er norsk idretts eget politbyrå i olympisk sammenheng. Avgjørelsene proklameres i pressemeldinger, de begrunnes i utgangspunktet ikke.

Og Boutera endte som en slags rettsløs olympisk kvoteflyktning, i litt snever betydning.

Men der Øvrebø virkelig må sies å bomme, er når han plutselig blir OL-filosofisk. Eventuelt bare nedlatende. Her kan hver enkelt få bedømme selv.

For da Øvrebø faktisk uttalte seg til NRK før helga, på generelt grunnlag om de som Olympiatoppen plasserte på feil side av uttaksstreken, sa han: «Det vil være utøvere som er helt i grenseland for å kunne ha noe utbytte av å delta i OL, slik vi forstår OL her i Norge».

Slik vi forstår OL her i Norge. Smak litt på den. Ingen tviler vel på hvem som har definisjonsmakten for den forståelsen.

Og det er ikke Jacob Boutera.

Det var for en gangs skyld veldig lett å være enig med Gjert Ingebrigtsen, som kalte det hele «arrogant».

Les også Gjert Ingebrigtsen tordner mot Olympiatoppen: – Det er en ekstrem maktarroganse

Det må tillegges at det norske systemet for uttak har sine åpenbare kvaliteter.

Tore Øvrebø og hans medarbeidere i Olympiatoppen har og bør ha siste ord i alt av uttak til OL. Særforbundene skal ikke selv være endelig beslutningstaker.

Men måten denne eneveldige makten blir utøvet på, må diskuteres. Det virker ikke Tore Øvrebø å være interessert i.

Da blir det støy. I kategorien velfortjent.

For her har åpenbart Olympiatoppen og Friidrettsforbundet kommunisert altfor dårlig. Og latt det gå ut over en uskyldig utøver.

DEFINISJONSMAKT: Tore Øvrebø.

Som kanskje ikke er eller kan bli ett av Øvrebøs åtte medaljehåp. Men som heller ikke burde endt som skadelidende i en situasjon som fremstår som særdeles uelegant, grensende til respektløst, håndtert.

Boutera holder da heller ikke tilbake på kritikken i et meget emosjonelt innlegg på Facebook.

Men ett poeng skal vi uansett gi Tore Øvrebø til slutt. Bouteras personlige rekord på 3000 meter hinder fra tidligere i år hadde jo bare gitt en 13. plass i VM-finalen i Budapest i fjor, som er det siste relevante sammenligningsgrunnlag.

Så topp 12 er det heldigvis langt unna å kunne tro på som realistisk.

Ulrikke Eikeri og hennes argentinske makker Maximo Gonzalez' førsterundekamp i mixed double-turneringen i Wimbledon har blitt stoppet grunnet regn.

Oppgjøret mot Bethanie Mattek-Sands (USA) og Jean-Julien Rojer (Nederland) ble stoppet på stillingen 5-3 i første sett.

Eikeri og Gonzalez fikk en drømmestart på kampen da de brøt motstandernes andre og fjerde servegame, før Mattek-Sands og Rojer svarte bruddet. Eikeri og Gonzalez var godt på vei mot å bryte motstanderne igjen og vinne settet da kampen ble avbrutt grunnet regn.

I andre runde venter vinneren av kampen mellom kroatiske Mate Pavic og Ljudmyla Kitsjenok fra Ukraina og britene Charles Broom og Emily Appleton.

Tidligere i sommer tok Eiker og Gonzalez seg til semifinale i tilsvarende turnering i Roland-Garros.

Søndag røk Eikeri og hennes doublepartner Ingrid Neel fra Estland ut i andre runde i Wimbledon mot Leylah Fernandez (Canada) og Ena Shibahara (Japan). (NTB)

Luke Shaw er spilleklar etter å ha uteblitt fra starten av fotball-EM med skade.

Landslagssjef Gareth Southgates avgjørelse om å ta ut Shaw som sin eneste naturlige venstreback i troppen har blitt hardt kritisert, ettersom Shaw har vært utilgjengelig i store deler av mesterskapet.

28-åringen fikk imidlertid sine første minutter på fotballbanen siden februar da han ble byttet inn mot Sveits i kvartfinalen.

– De siste fire månedene har vært veldig tøffe. I starten var det forventet at jeg skulle komme tilbake mye tidligere, men jeg fikk en del tilbakeslag, sa Shaw på mandagens pressekonferanse.

– Men jeg er her nå, og det var veldig hyggelig å komme tilbake på banen igjen, fortsatte han.

Shaw mener at han er i stand til å starte mot Nederland når de skal kjempe om finalebilletter onsdag kveld. (NTB)

Med en svart sløyfe på brystet tok ukrainske Elina Svitolina seg videre til kvartfinalen i Wimbledon.

– Det har ikke vært lett å fokusere på kampen. Siden i morges har det vært veldig vanskelig å lese nyhetene, for så å gå ut på banen, sa Svitolina med tårer i øynene.

Mandag ble minst 31 mennesker drept i russiske angrep på flere byer i Ukraina. Et barnesykehus i Kyiv ble også rammet i det som var det største angrepet på hovedstaden på flere måneder.

Ifølge Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, har også de fire byene Dnipro, Kryvyj Rih, Slovyansk og Kramatorsk blitt angrepet.

– Det er en veldig vanskelig dag for det ukrainske folket, sa Svitolina.

29-åringen vant 2-0 i sett (6-2, 6-1) mot kineseren Xinyu Wang. I kvartfinalen venter Jelena Rybakina, en kasakhstaner som er født i Russland.

LES MER:

Comments

https://lykkelandet.com/public/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Conversations