Lett å trakassere via Vipps

TeamXon.com - Automatic

Det norsk folk's enkeltskjebner - og det gjelder mange flere!
- HUSK Å DELE SIDEN MED FLEST MULIG -
Ønsker du din historie på denne siden, eller skrive den selv ?

Kontakt oss!

IT-konsulent Cecilie Wian reagerer på at Vipps gjør for lite å sikre brukerne mot trakassering. Vipps mener selv at omfanget av trakassering er lite og at de har innført tiltak mot misbruk.

Lett å trakassere via Vipps

Kategorier: Apps, Samfunn & Teknologi og forbruker

Skrevet av Martin Gundersen


IT-konsulent Cecilie Wian reagerer på at Vipps gjør for lite å sikre brukerne mot trakassering. Vipps mener selv at omfanget av trakassering er lite og at de har innført tiltak mot misbruk.

– Jeg mener Vipps har vært uansvarlig naive. De lager infrastruktur uten å ha tatt inn over seg at trakassering skjer og det gjør at det er vanskelig å ha tillit til dem, sier Cecilie Wian til NRK.

Wian jobber som konsulent i IT-sektoren og på fritiden undersøker hun hvordan populære tjenester kan misbrukes. Hun mener at Vipps burde gjøre mer for å beskytte sine brukere mot digital trakassering.

Vipps tillater nemlig nettbutikker å bruke Vipps som betalingsmåte, men det er ingen kontroll på om du legger inn ditt eget telefonnummer. Dermed kan en Vipps-bruker få pushmeldinger og beskjeder om å akseptere en betaling de aldri har bedt om.

Under Sikkerhetsfestivalen i Lillehammer presenterte Wian hvordan Vy kan brukes til å sende nærgående betalingsforespørsler. Ved å legge inn en reiserute med til-og-fra kan man gi beskjeden «jeg vet hvor du bor».

– Det stresser folk, advarte Wian.

Wian fant også en metode for å sende uønskede bilder over Vipps gjennom appens funksjon for gruppeoppgjør.

– Det burde vært helt 100 prosent unødvendig. Det er ikke en datingapp for å si det sånn.

Cecilie Wian kjenner til et tilfelle der Vipps har blitt brukt til å trakassere noen over en lengre periode. NRK har snakket med kvinnen som ikke ønsker å stå frem med navn av frykt for at det kan forverre den plagsomme atferden.

– Jeg opplevd å bli nedkjørt av forespørsler om kjøp via Vipps fra nettbutikker og medlemsorganisasjoner, sier hun.

Kvinnen forteller å ha fått betalingsforespørsler via Vipps opptil 20 ganger i døgnet, gjerne om natten. Noen av beløpene har vært på titusenvis av kroner og hun har vært redd for å trykke «betal» ved en feil.

– Det har vært kjempebelastende for meg og min familie, sier hun.

Hun forteller at hun selv ikke har meldt fra om trakasseringen til Vipps gjennom kundeservice eller noen av deres andre formelle kanaler. Hun har ikke trodd at det vil hjelpe.

NRK har forelagt Vipps og Vy metodene for å misbruke tjenestene deres. Vy opplyser at de ikke kjenner til at deres integrasjon med Vipps har blitt misbrukt.

– Det er en sørgelig kreativ måte å plage andre på som vi selvfølgelig tar veldig alvorlig. Heldigvis er det forsvinnende få hendelser, sier kommunikasjonssjef Caroline Lunde i Vipps.

– Vi har ikke funnet noen rapporterte saker på akkurat dette her i år, bortsett fra i et tilfelle hvor en telefon har blitt stjålet. Samtidig utelukker vi ikke at det har skjedd, sier Lunde.

Cecilie Wian presenterte i fjor Vipps for måter å misbruke produktet deres. Lunde forteller at de har brukt mye tid på å hennes læring i produktutviklingen. Det er blant annet enkelt å rapportere og blokkere brukere, og det en strenge begrensninger på hvordan bilder blir synliggjort for andre brukere.

Vipps har også lagt inn en sperre som hindrer uvedkommende å igangsette mange betalingsforespørsler på kort tid.

Lunde understreker at Vipps tar saker om trakassering på alvor og at de oppfordrer brukere til å rapportere misbruk av deres tjeneste. Se hvordan du kan gjøre det under:

Wian mener det er bra at Vipps har lært, men hun skulle likevel sett at de hadde gjort mer for å beskytte brukerne mot trakassering ettersom det er en forventning om at man skal ha Vipps. Hun vil at Vipps-brukere enkelt skal kunne hindre nettbutikker å bruke deres telefonnummer til å bestille varer.

Vipps mener en slik sperring ikke er en god løsning:
– En konsekvens av en slik sperring er at du får en veldig begrenset nytte av Vipps da dette er kjernefunksjonalitet. Hvis du utsettes for falske betalingsforespørsler vil vi heller anbefale i å skru av push-varsler fra Vipps. Da slipper man å se betalingsforespørsler som popper opp på skjermen din, for eksempel midt på natten – slik offeret har opplevd. Varslene vil også forsvinne inni i selve appen etter 5 minutter, sier Lunde.

For noen år siden varslet Cecilie Wian dagligvarekjedene Rema og NorgesGruppen om at appene deres kunne misbrukes til overvåkning fordi det var enkelt å se andres handlehistorikk. Da Rema ikke hadde gjort noen endringer på fem måneder kontaktet hun NRK. Det førte frem.

NorgesGruppen var ikke like raske med å gjøre endringer, og i etterkant fikk de en bot på fem millioner av Datatilsynet.

Wian mener flere burde spørre seg: «Hva vil verdens verste person gjøre med denne appen?»

– Det er viktig at personer som Wian utforsker og utfordrer aktører på markedet, og godt å se at Vipps implementerer diverse tiltak som begrense misbruk, sier instituttleder for design Rachel Troye ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO).

Hun mener at designere i stor grad er klar over sitt ansvar og at bransjen kjenner til utfordringene med misbruk.

– Vi må alltid være på vakt for uønskede konsekvenser, og derfor teste ut løsninger tidlig og gjøre løpende vurderinger ettersom produkter tas i bruk. Dersom uønskede konsekvenser dukker opp må det gjøres tilpasninger. Jeg mener at dersom samfunnsnytten er stor og det er liten grad av uønsket konsekvenser, må man vurdere tiltak nøye, sier Troye.

LES HELE:

Comments

https://lykkelandet.com/public/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Conversations