Hjemmekontor i utlandet: Advarer om NAV-byråkratiet

TeamXon.com - Automatic

Det norsk folk's enkeltskjebner - og det gjelder mange flere!
- HUSK Å DELE SIDEN MED FLEST MULIG -
Ønsker du din historie på denne siden, eller skrive den selv ?

Kontakt oss!

Hjemmekontor i utlandet kan føre til at man faller ut av folketrygden. NAV ber folk med utenlandsplaner om å ta kontakt i god tid.

1. Hjemmekontor i utlandet: Advarer om NAV-byråkratiet

Hjemmekontor i utlandet kan føre til at man faller ut av folketrygden. NAV ber folk med utenlandsplaner om å ta kontakt i god tid.

JOBB OG FAMILIE: Hjemmekontor i utlandet kan være løsningen når en av partene får jobb i et annet land. Men reglene for hjemmekontor i utlandet er kompliserte, fastslår forsker Jørgen Carling og professor Heidi Østbø Haugen

Publisert 23.02.2022, kl. 06.44
Oppdatert 23.02.2022, kl. 11.18

– Vi har brukt mye tid og krefter i møte med NAV for å forstå regler og å sette oss inn i paragrafer når det gjelder muligheten for å jobbe på hjemmekontor i utlandet. Det er lett å gi opp, forteller Jørgen Carling og Heidi Østbø Haugen

Heidi Østbø Haugen og Jørgen Carling er professor og forskere. De har en internasjonal karriere hvor en eller begge har jobbet i utlandet i lengre perioder. Men for å få familiekabalen med barn til å gå rundt, har de ofte jobbet på hjemmekontor i utlandet.

Paret har brukt måneder hver gang de har reist ut for å ikke gå i fallgruven; å miste alle rettigheter i folketrygden.

– NAV og byråkratiet der er den største bøygen, sier de.

TIDKREVENDE: Forsker Jørgen Carling og professor Heidi Østbø Hagen mener det er krevende å møte Navs byråkrati og prøve å tolke ulike regler og paragrafer som er nødvendig for en søknad om hjemmekontor i utlandet.

Reglene for hjemmekontor i utlandet er ikke lette å forstå, mener Carling og Østbø Haugen.

– Men vi vet at risikoen er stor for å falle ut av norsk folketrygd, sier de.

På spørsmål fra NRK bekrefter NAV dette.

– Ja, når du drar til utlandet og installerer deg med hjemmekontor i et annet land, så er du i utgangspunktet ute av norsk folketrygd, sier ytelsesdirektør Eve Vangsnes Bergli i NAV.

Du mister medlemskapet i folketrygden den dagen du reiser ut av Norge.

Kilde: NAV

– Og det skjer allerede fra dag en?

– Ja, i prinsippet er det slik. Og da er det viktig at folk som planlegger å ha hjemmekontor i utlandet, tar kontakt med NAV i god tid i forveien slik at man vet hva man må gjøre, sier Vangsnes Bergli.

For gjør man ting riktig, så unngår man å miste rettigheter, mener NAV.

Men fallgruvene er mange, og risikoen for å gjøre feil er stor. Og trår man feil, kan man falle ut av folketrygden.

– Dette får i så fall dramatiske økonomiske konsekvenser. Du mister blant annet retten til sykepenger, og kommer du ut for en ulykke eller rammes av alvorlig sykdom kan dette føre til at du heller ikke har rett til sykepenger eller uføretrygd, sier advokat og partner Erik Øxnevad Larsen i Deloitte Advokatfirma.

Deloitte jobber med flere saker hvor dette nettopp har skjedd med folk som har reist ut av landet og jobbet på hjemmekontor derfra.

– Det hadde vært ønskelig om NAV i større grad ville gi folk råd og informasjon om hva som vil skje i deres tilfelle og ikke bare vise til ulike regler, sier Øxnevad Larsen.

Vangsnes Bergli fremhever at NAV jobber med å forbedre seg.

– Regelverket er komplisert å forstå fordi man både har det norske trygdereglene og andre forordninger som skal sees i sammenheng . Vi prøver å gi god informasjon, og vi har som ambisjon at vi bli skal bedre og at vi også skal veilede bedre, sier Vangnes Berglil.

Les også: Skattesmell på hjemmekontor i utlandet

Man kan ikke spontant bestemme seg for at man tar hjemmekontor i ferieleiligheten i Spania eller Frankrike neste måned. Dette må planlegges.

Man må melde fra til NAV flere måneder i forveien før utreise og ta kontakt med myndighetene i landet man skal jobbe i.

Reglene avhenger av hvilket land man drar til og om Norge har en trygdeavtale eller er med på en forordning med landet eller området, som tilfelle er med EØS-landene.

I noen land kan man søke om å være frivillig medlem i folketrygden, men det betyr at man må betale mye, opptil 25 prosent av lønnen i trygdeavgift. Mange land har Norge ikke trygdeavtale med, og det gjør ting også utfordrende.

Jørgen Carling og Heidi Østbø Haugen er oppgitte over at det kan ta flere måneder å forberede et par dager med hjemmekontor i et annet land.

– Under pandemien er hjemmekontor i utlandet blitt mer vanlig og folk ønsker å gjøre det for en kort periode. Men de færreste vil nok prioritere å bruke så mye tid på å sette seg inn i paragrafer og regler, og å søke NAV 12 uker på forhånd for å kunne ha tre dager med hjemmekontor, sier Carling.

– Regelverket er svært vanskelig å få klarhet i, og er overhodet ikke er tilpasset dagens virkelighet, verken når det gjelder mer bruk av hjemmekontor og den stadig økende internasjonal mobiliteten. Folketrygden burde moderniseres og være mer i takt med tiden vi lever i, sier Carling.

NAV-direktøren vil ikke kommentere om reglene i folketrygden er modne for endring.

– Dette må politikerne svare på. Der er ikke NAVs rolle å kommentere det, sier Vangsnes Bergli.

Les også: Ansetter folk som bare jobber hjemmefra

Les også: Slik gjør du hunden klar for livet etter hjemmekontor

Jeg er journalist i økonomi- og politikkredaksjonen i NRK. Jeg jobber mye med arbeidsliv, og vil gjerne ha tips om arbeidsmiljø, nye trender og rutiner i næringslivet og i det offentlige. Hvordan korona har påvirket arbeidsplasser og jobbinnhold vil jeg også gjerne få innspill om.

Comments

https://lykkelandet.com/public/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Conversations