Kan få halve tannlegeregninga betalt av staten – mange vet ikke om det

TeamXon.com - Automatic

Det norsk folk's enkeltskjebner - og det gjelder mange flere!
- HUSK Å DELE SIDEN MED FLEST MULIG -
Ønsker du din historie på denne siden, eller skrive den selv ?

Kontakt oss!

21- og 22-åringer får nå halvparten av tannlegeregninga dekket av staten. Fire måneder etter at tilbudet ble innført, er det mange som ikke vet om det.

1. Kan få halve tannlegeregninga betalt av staten – mange vet ikke om det

21- og 22-åringer får nå halvparten av tannlegeregninga dekket av staten. Fire måneder etter at tilbudet ble innført, er det mange som ikke vet om det.

Anja Blofeld ønsker seg tannlegetime i bursdagsgave, i tilfelle regninga skulle bli kjempehøy.
Vi rapporterer fra Kristiansand

Publisert 02.05.2022, kl. 06.11

– Jeg har ønsket meg tannlegetime i bursdagsgave, sier Anja Blofeld.

Studenten har ikke besøkt tannlegen siden hun var 18 år. Derfor mener hun det er på høy tid med en sjekk.

– Mamma og pappa lo litt da jeg sa det, men det er jo veldig dyrt å dra til tannlegen.

Anja Blofeld visste ikke at staten kan dekke halve regninga. Hun er ikke alene.

Anja fylte 21 år forrige uke, men var ikke klar over ordningen som nå gir henne lavere tannlegeregning.

På nyåret startet et nytt tannhelsetilbud til de som er født i år 2000 og 2001. De får 50 prosent rabatt på nødvendig tannhelsehjelp hos offentlige tannleger.

Tall fra Statistisk sentralbyrå for 2022 viser at det gjelder drøyt 125.000 personer.

Ved inngangen til 2022 var dette oversikten over antall unge med krav på rabatt:

(Kilde: ssb.no)

En vanlig sjekk hos tannlegen inkluderer to bilder, fjerning av tannstein og puss. Prisene NRK har hentet inn fra landets fylker, varierer fra 640 kroner til 975 kroner.

De som fyller 21 og 22 i år, kan dermed spare opp mot 500 kroner ved første besøk. Ved hull eller annen ordinær behandling, kan man spare større beløp.

Ordningen gjelder ikke kosmetisk/estetisk behandling, som for eksempel bleking av tenner.

Anja pynter til bursdagsfest på hybelen i Kristiansand, sammen med venninna Elise Tenold. Hun visste heller ikke om det nye tannhelsetilbudet.

Elise Tenold er en av studentene på UiA som ikke visste om det nye tannhelsetilbudet.

Siden Tenold fortsatt er 20 år, sikret hun seg time hos tannlege for to uker siden. De som fyller 19 og 20 i år, betaler nemlig kun 25 prosent av tannlegeregninga. Slik har det vært lenge.

– Jeg tenkte det var siste sjekk før jeg måtte betale alt fra egen lomme, sier Elise.

Venninnene er ikke alene om å være uvitende om rabattordningen for 21- og 22-åringer.

I en rundspørring blant studenter på Universitetet i Agder, møtte NRK kun 2 av 23 som kjente til ordningen.

– Dette har jeg ikke hørt noe om, sierKristian Fredrik Meyer Ødegård, leder av Studentorganisasjonen i Agder.

Han tror mange studenter ikke har hørt om tilbudet.

– Når man endelig får et tilbud på tannhelse er det veldig dumt at informasjonen ikke kommer ut.

Kristian Fredrik Meyer Ødegård mener det er synd at tilbudet ikke inkluderer alle studenter.

Les også: Frykter lange køer når 21- og 22-åringer skal få halv tannlegeregning

Studentledere i andre byer bekrefter også at kjennskapen er svak blant medstudenter.

– Dessverre tror jeg ikke folk i aldersgruppa vet om dette tilbudet. Dette må gjøres noe med, sier Emily Meyer ved BI i Trondheim.

– Jeg tror ikke at studenter flest i denne aldersgruppen er klar over dette, sier Ellinor Benedikte Anjali Lindström, i Velferdstinget i Gjøvik, Ålesund og Trondheim.

Begge tror flere vil oppsøke tannlege ved å opplyse om dette.

– Dermed vil de få behandling tidligere og billigere enn om de venter til det blir akutt, sier Lindström.

– Studentorganisasjonene bør brukes mer aktivt for å nå ut til studentene, mener Meyer.

Mange unge på 21 og 22 år vet ikke at de har krav på halv pris når de går til tannlegen.

Det er fylkeskommunene som har ansvaret for tannhelsetjenesten i landet.

I rundskriv fra Helse- og omsorgsdepartementet står det at det er fylkeskommunens ansvar å informere befolkningen om det nye tannhelsetilbudet.

Fylkesordfører Arne Thomassen (H) i Agder sier de ikke har fått eksakte tall på hvor mange som har benyttet seg av den nye ordningen.

Han lister opp hvordan de har forsøkt å informere de det gjelder.

Fylkeskommuner har orientert på egen nettside, i sosiale medier, sendt ut pressemelding og rykket inn annonser i avisene. Pressemeldingen ble omtalt i mange regionale og lokale medier. De digitale annonsene hadde 200.000 visninger.

Thomassen sier også at det er vanskelig å informere direkte.

Det er ikke praktisk mulig å sende en individuell varsling siden vi ikke har telefonnummer til alle pasienter. Tilbudet gjelder der pasienten oppholder seg, ikke der de har bostedsadresse.

NRK har tatt kontakt med alle de øvrige fylkeskommunene i landet. Der spurte vi om hva som er gjort for å informere om tilbudet og hva de vet om kjennskap til og bruk av ordningen.

NRK forklarer Dette svarer fylkeskommunene:

Bla videre Troms og Finnmark fylkeskommune:

– Alle som har kontaktet tannlege, offentlig eller privat, har fått tilbudet. Vi prøver også å fange opp alle i denne aldersgruppen som har bostedsadresse i fylket, slik at vi også kan få gitt dem et tilbud. Det er vanskelig å svare på kjennskapen blant denne gruppen, men vi fanger opp bruken, sier Per Ove Uglehus, fylkestannhelsesjef i Troms.

– Fylkeskommunen har informert om tilbudet på egen nettside, i tillegg til i sosiale medier. Det vil i løpet av kort tid sendes ut sms til 21- og 22- åringene med informasjon. Det er per i dag relativt få som har vært inne til behandling, sier Kari Helene Dahl, avdelingsleder for tannhelse i Finnmark.

– Vi har sendt en sms med info til de som finnes i vårt journalarkiv. Saken er også omtalt på sosiale medier og på nettsiden. Vi har også vært i kontakt med studiestedene, for å nå de midlertidig boende i Innlandet. Vi har fått mange henvendelser og utfylte refusjonssøknader, så jeg har inntrykk av at tilbudet er godt kjent.

– Vi har sendt ut pressemelding, informert på nettside og annonsert direkte mot målgruppen i sosiale medier. Det er allerede mottatt om lag 250 søknader om refusjon av utgifter for undersøkelse og tannbehandling i 2022. Det er foreløpig ikke tatt ut tall på hvor mange som er behandlet, skriver kommunikasjonssjef Elisabeth Huse i en epost.

– Fylkeskommunen har lagt ut informasjon på nettsiden. I tillegg har vi sendt ut pressemelding, samt lagt ut en informasjonspost på Facebook som hadde god organisk spredning. Dette er en gruppe som er vanskelig å nå, men i løpet av de første tre månedene har 245 21- og 22-åringer fått tilbudet ved behandling, skriver fylkestannlege Anthony Valen i en epost.

– Vi har informert på våre hjemmesider, kjørt et par kampanjer i sosiale media, sendt ut to pressemeldinger og gitt informasjon til våre kolleger i privat praksis. Vi har ikke oversikt over andelen som kjenner tilbudet. Vi merker imidlertid at flere og flere pasienter benytter seg av tilbudet, skriver fylkestannlege Bjørnar Hafjell.

– Vi sjekker nå ut muligheter for å sende sms/brev med informasjon om tilbudet til alle 21- og 22-åringer i Nordland. I tillegg har vi orientert på egen internettside, i sosiale medier og sendt ut en pressemelding. Basert på SSB sine befolkningstall får 57 % av målgruppen et tannhelsetilbud fra fylkeskommunen, skriver fylkestannhelsesjef Henrik Schmidt til NRK.

– Vi har tipset lokalavisene, og i disse dager lanserer vi annonsering rettet mot aldersgruppen og deres foreldre i sosiale medier og mer direkte initiativ som sms og brev til målgruppen. Tilbudet ble gjort kjent for oss fra Regjeringen i januar i år, så det er nok først mot slutten av året at vi kan si mer om hvor mange som faktisk har benyttet seg av tilbudet, sier fylkesråd for næring og tannhelse i Viken fylkeskommune, Johan Edvard Grimstad (Sp).

– Vi har sendt ut pressemelding, som flere medier har fanget opp. Gjennom arkiv-/journalsystemet 360 sendte vi informasjon om tilbudet til over 9000 personer. Og vi har lagt ut informasjon på hjemmesiden vår. Inntrykket er at flere enn normalt i aldersgruppa tar kontakt for behandling hos oss. Vi har også et inntrykk av at flere i aldersgruppa kommer ved innkallinger/årskontroller, framfor å utsette, sier seksjonsleder i Vestfold og Telemark fylkeskommune, Torbjørn Øygard.

– Tannhelsetjenesten i fylkeskommunen har sendt ut individuell sms-varsling til alle pasienter i denne gruppen.  Pasienter vi ikke har nummer til, har vi informert om tilbudet per post. Slik mener vi at vi har nådd ut til majoriteten av gruppen dette tilbudet er til. Tilbudet er selvsagt presentert på nettsidene våre, og da tilbudet var nytt lå det på kampanjeplassering på forsiden vår. Vi har i tillegg hatt målrettet annonsering i sosiale medier, opplyser Lathamini Murugesh, fylkestannlege i Vestland.

Vårt inntrykk er at det er kjent blant de som trenger det. Vi får tilsendt krav om refusjon både bra tannlegeklinikker og private personer i henhold til rettigheter.
På våre nettsider får de vite hva de skal gjøre og hvordan de får refusjon etter tannlegebesøk.

Vi har et samarbeid med Tannlegeforeningen hvor deres tannleger gis info om hvordan de følger opp pasientens rettigheter, det praktiske og hvilke ordninger som eksisterer.

Vi har sendt informasjon til Studentsamskipnaden i Oslo som leverer tannlegetjenester til studenter spesielt, sier fylkestannlege Per Christian Prøsch. 

Forrige kort Neste kort

Noen av fylkeskommunene opplyser at de har utvidet tilbudet til også å gjelde private klinikker.

Flere av studentene NRK har snakket med tror bevissthet rundt dette tilbudet ville ført til at flere unge gikk til tannlegen.

40 prosent av de mellom 20 og 29 år unngår tannlegebesøk på grunn av prisen. Det viser en studie fra Universitetet i Tromsø publisert i fjor.

Har du tanker om saken du har lest eller innspill til andre ting vi bør sjekke ut? Send meg gjerne en e-post!

Comments

https://lykkelandet.com/public/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Conversations