Kona fikk hjerteinfarkt – Kåre Runestad nektet sykepenger

TeamXon.com - Automatic

Det norsk folk's enkeltskjebner - og det gjelder mange flere!
- HUSK Å DELE SIDEN MED FLEST MULIG -
Ønsker du din historie på denne siden, eller skrive den selv ?

Kontakt oss!

Kåre Runestad anså seg ikke skikket til å kjøre tungtransport, da kona ble alvorlig syk. Men arbeidsgiver og Nav godtok ikke sykemeldingen hans.

1. Kona fikk hjerteinfarkt – Kåre Runestad nektet sykepenger

Kåre Runestad anså seg ikke skikket til å kjøre tungtransport, da kona ble alvorlig syk. Men arbeidsgiver og Nav godtok ikke sykemeldingen hans.

Yrkessjåfør Kåre Runestad er svært kritisk til Nav og sin tidligere arbeidsgiver. – Hva om jeg kommer i en ulykke fordi jeg ikke har hodet med meg, sier han til NRK.

Publisert 20.10.2023, kl. 22.27

– Det er synd at man skal bli straffet når man viser ansvar, sier Runestad.

I februar fikk kona til karmøymannen hjerteinfarkt midt på natten. Hun ble raskt fløyet til Stavanger Universitetssjukehus og operert. Runestad tok en telefon til arbeidsgiveren, Toth Transport.

– Jeg sa jeg måtte ta meg av kona. Da ble jeg møtte med forståelse. De sa selvfølgelig, og at jeg måtte ta meg den tiden jeg trengte. Da var jeg borte fra jobb i én uke, forteller Runestad.

Senere mener Runestad at han og selskapet har vært i konflikt, og i slutten av februar sa han opp jobben hos Toth Transport. Han mener å ha opplevd at det ikke var like stor forståelse for hans livssituasjon hos arbeidsgiveren

I oppsigelsestiden ble kona dårlig igjen.

17. mars fikk Runestad en sykemelding fra fastlegen. Han mente seg ikke skikket til å kjøre tungtransport. Han slet med konsentrasjonen og kunne dermed være farlig i trafikken. Dette kommer frem i legejournalen som NRK har lest.

– Jeg har aldri lagt skjul på at jeg er bekymret for henne, og glad i henne.

NRK har forelagt kritikken for daglig leder i Toth Transport, Even Toth. Han har via sin advokat Morten Alexander Pedersen hos advokatfirmaet Vectio forklart at Toth mener å ikke ha blitt opplyst at Runestad følte seg uskikket til å kjøre tungtransport.

– Det var ikke tema. Siden arbeidsgiver ikke har innsyn i hvorfor den behandlende lege valgte å sykemelde, er det ikke mulig å uttale seg om vedkommende sin skikkethet til å kjøre motorvogn. Det var som nevnt ikke kjent for arbeidsgiver, sier Pedersen.

Runestad avviser Pedersens fremstilling. Hele svaret fra Pedersen, med Runestad sin kommentar til det, kan du lese lenger nede i saken.

Hunden Alexa er Kåre Runestad sin faste følgesvenn i førerhuset.

Toth Transport bestred derfor sykemeldingen til Runestad overfor Nav.

De mente Runestad hadde erkjent at det ikke var han som var syk, men kona. At han ville være hjemme for å ta seg av henne.

I et brev Runestad fikk tilsendt fra Nav avslo de søknaden hans om sykepenger.

«Vanligvis kan det legges til grunn at sykdomsvilkåret er oppfylt når det foreligger sykemelding fra lege. Omstendighetene rundt sykemeldingen kan imidlertid være slik at grunnlaget for denne kan trekkes i tvil».

Videre argumenteres det i brevet for hvorfor han ikke fikk sykepenger. Kort forklart handler dette om at Nav mener det ikke er Runestad som er syk, men kona.

Nav skriver likevel at en vanskelig livssituasjon kan utvikle seg til sykdom.

«Men i slike tilfeller gjelder det et skjerpet beviskrav for at arbeidsuførheten klart skyldes sykdom, og ikke den vanskelige livssituasjonen eller andre vikarierende motiver for fravær. Sykdommen må være hovedårsaken til at brukeren er arbeidsufør eller yrkesufør».

Les Nav sine ytterligere kommentarer mot slutten av denne artikkelen.

– Er det virkelig slik at tungbilsjåfører ikke kan ta sykemelding når noen nær dem er syke? Hva om jeg kommer i en ulykke fordi jeg ikke har hodet med meg, sier Runestad.

– Jeg synes vedtaket fra Nav er helt skrekkelig. Det skumle med Nav er at her har de bare hørt på arbeidsgiver. De har også bestridt legens vurdering, sier seniorrådgiver i Transport & Logistikkforbundet, Gunnar Nordvik.

Gunnar Nordvik er seniorrådgiver i Transport og Logistikkforbundet (TLF).

Han har engasjert seg i saken til Runestad.

– Hvilken bakgrunn har sjefen for å overprøve legen? Jeg kan ikke skjønne at Nav kan gjøre en sånn vurdering heller. Vi kan ikke komme i en slik situasjon at leger vegrer seg for å sykemelde en yrkessjåfør som er utbrent eller i en livskrise i frykt for at Nav skal underkjenne legens vurdering.

NRK sendte følgende spørsmål til Toth og hans advokat Morten Alexander Pedersen. I tillegg har de fått lese hele denne artikkelen:

HELE SVARET FRA PEDERSEN:

Det er blitt gjennomført flere samtaler med klient etter vår kontakt tidligere denne uken.

Tidligere arbeidsgiver ønsker å understreke at han ikke har noe ønske om at dette skal bli en sak i mediene og at de håper med dette at saken kan avsluttes; i hvert fall den delen som gjelder tidligere arbeidsgiver.

Uansett; basert på gjennomgangen som er gjort med tidligere arbeidsgiver er det enkelte forhold som bør avklares. Forutsetningene i saken er ikke riktige, slik tidligere arbeidsgiver ser det.

Det ble ikke på noe tidspunkt fra den tidligere ansattes side opplyst til arbeidsgiver at han ikke følte seg i stand til å kjøre personbil eller lastebil. Det var ikke tema.

Siden arbeidsgiver ikke har innsyn i hvorfor den behandlende lege valgte å sykemelde, er det ikke mulig å uttale seg om vedkommende sin skikkethet til å kjøre motorvogn. Det var som nevnt ikke kjent for arbeidsgiver.

Hvis det er uttalt til behandlende lege at vedkommende ikke følte seg i stand til å kjøre bil, er det grunn til å tro at det kan fremgå av sykemeldingen, journalen eller at behandlende lege kan gi utfyllende opplysninger til NAV. Dette er et forhold mellom fastlege, den ansatte og NAV.

Det kan for øvrig tilføyes at dagen før arbeidstaker sykemeldte seg, ble det gjennomføre et møte som var initiert av arbeidstaker. Han hadde tidligere sagt opp sin stilling, og tema for møtet var at han ønsket å fratre stillingen før oppsigelsestidens utløp. Han ønsket å begynne hos ny arbeidsgiver tidligere, være hjemme for å passe barn, rydde i huset og passe konen, slik arbeidsgiver forstod det.

Dagen etter innkom det en sykemelding. Arbeidsgiver kontaktet da arbeidstaker for å høre hva dette dreide seg om. Temaet var en fortsettelse av det som partene hadde snakket om dagen før.

Arbeidsgiver gav fortsatt uttrykk for at det var behov for hans arbeidskraft ut oppsigelsestiden, og på bakgrunn av det sjåføren hadde sagt i møtet dagen før, ville arbeidsgiver be NAV se på om sykemeldingen var gyldig eller ikke.

Arbeidsgiver oppfordret for øvrig også arbeidstaker til å kontakte NAV for å høre om mulige støtteordninger med tanke på ektefellen.

Det var fortsatt ikke da tema at den tidligere ansatte ikke følte seg i stand til å kjøre motorvogn.

Arbeidsgiver ville vurdert om det var andre, passende arbeidsoppgaver om en sjåfør tok kontakt og opplyste om at vedkommende ikke følte seg i stand til å kjøre lastebil.

RUNESTAD SIN KOMMENTAR TIL SVARET:

– Det tilsvaret som kommer i fra arbeidsgivers advokat stemmer ikke . Arbeidsgiver har aldri nevnt noen støtteordninger. Når det gjelder drøftelsesmøte, så ble det dere diskutert, eller rettere sagt forsøkt diskutert, oppsigelsestid og årsak til oppsigelse. Noe som vi ikke lykkes med. Det var en fagforeningsrepresentant tilstede. Når det gjelder annet arbeid og muligheter til dette, så ble det overhodet ikke nevnt i fra arbeidsgivers side .

– Visste arbeidsgiver at du (og din fastlege) ikke anså deg som skikket til å kjøre lastebil?

– Han var blitt gjort oppmerksom på dette, så ja han burde så absolutt vite dette. Her må vi huske på at sykemeldingen ble gitt allerede andre dag etter at min kone ble lagt inn igjen.

Nordvik mener det er mye problematisk i denne saken. Han sikter både til arbeidsgiveren og Nav.

– Jeg tror vi skal vokte oss vel for å legge til retter for et system som ikke aksepterer at man sier fra hvis man ikke føler seg skikket til å kjøre vogntog. At arbeidsgivere med rak rygg skal trekke legens vurdering i tvil og attpåtil oppleve støtte fra Nav er skremmende, sier han.

Ifølge Nordvik er det ikke første gang arbeidsgivere har bestridt sykemeldingene til sjåfører. Han er generelt bekymret over utviklingen for yrkessjåførenes rettssikkerhet i Norge.

– Det vil være liten aksept for at man ikke hadde hodet med seg eller at man var mentalt sliten etter at en alvorlig ulykke har inntruffet. Da ville arbeidsgiver og myndigheter fortalt at du skulle sagt fra. Da blir det jo bare dumt at både arbeidsgivere og Nav ugleser sjåfører som sier fra.

Han viser til at det i vegtrafikklovens §21 blant annet står at en ikke skal føre et kjøretøy om en er i en tilstand hvor en ikke kan anses som skikket til å kjøre på en trygg måte, noe som for eksempel kan skyldes at en er syk, svekket, trett eller andre ting.

I tillegg til å være kontakt med daglig leder i Toth Transport, har NRK vært i kontakt med Nav om denne saken.

– Vi forstår at det er vanskelig å ha en syk partner, og at dette påvirker ens egen hverdag, sier avdelingsdirektør i Nav Arbeid og ytelser i Tønsberg, Heidi Kvaal Djupvik.

Heidi Kvaal Djupvik er avdelingsdirektør i Nav.

Likevel mener hun at Runestad ikke oppfyller kravene til sykepenger.

– Sykepenger skal erstatte inntekt hvis du har blitt syk eller skadet og ikke kan jobbe. Basert på dokumentasjonen vi har i Kåre Runestad sin sak er vår vurdering at han ikke har rett til sykepenger, fordi det ikke er dokumentert at han selv er syk, sier hun.

Hun understreker også at arbeidsgiver har rett til å bestride en sykemelding.

Her er fullstendige svar fra avdelingsdirektør i NAV Arbeid og ytelser Tønsberg, Heidi Kvaal Djupvik:

– Arbeidsgivere har rett til å bestride en sykmelding, dersom de ikke er enige i at arbeidstakeren ikke kan jobbe. Når arbeidsgiver bestrider en sykmelding, må vi hente inn uttalelser fra både arbeidsgiver og arbeidstaker. Sett i lys av både arbeidsgivers og arbeidstakers uttalelser gjør NAV en vurdering av dokumentasjonen fra legen. Det er dokumentasjonen fra legen som er avgjørende. NAV har ansvaret for å vurdere at alle vilkår for rett til sykepenger er oppfylt, legen skal skrive sykmelding når det ut fra legens syn er behov for det. Når det oppstår situasjoner som fører til sykmeldinger, er det viktig at arbeidstaker og arbeidsgiver går i dialog for å prøve å finne løsninger. Enten for å avklare om man kan jobbe noe, om man kan tilrettelegge noe på arbeidsplassen, eller om det ikke er mulig å gjøre tilpasninger.

– Er det slik at Nav kan overprøve helsefaglige vurderinger fra fastleger? Her mener både fastlege og Kåre Runestad selv at han ikke er skikket til å kjøre lastebil.

– Ja, Nav kan overprøve helsefaglige vurderinger fra leger. Dette har også blitt bekreftet i Høyesterett. Vi vurderer de opplysningene vi får fra legen opp mot reglene for rett til sykepenger. I Runestad sitt tilfelle har vi vurdert at han ikke fyller vilkårene for å få sykepenger. Han har klaget på avslaget, som vi har sendt til Klageinstansen for vurdering.

– Hva tenker Nav om trafikksikkerhetsperspektivet her? Mener Nav at Runestad burde kjøre lastebil når han mener han er uskikket selv?

– Nav kan kun ta stilling til om Runestad fyller vilkårene for å ha rett til sykepenger.

– Er det slik at psykisk belastning på grunn av alvorlig sykdom hos nærstående, aldri kan kvalifisere til sykemelding (og sykepenger)? Hva er i så fall terskelen her?

– Det skilles mellom hva som er naturlige reaksjoner på omstendigheter personen opplever og hva som fører til sykdom i medisinsk forstand. Sykdomsvilkåret er kun oppfylt når personen selv er syk. Sykdomsbegrepet har en viss terskel i og med at det i lovteksten til folketrygdloven §8-4 er spesifisert at arbeidsuførheten «klart» må skyldes sykdom.

– Hvor ofte avslår Nav søknader om sykepenger der fastlegen har sykemeldt en person?

– Vi har dessverre ikke konkrete tall på dette. Nav legger vanligvis til grunn at en person oppfyller vilkåret om arbeidsuførhet som klart skyldes sykdom når legen har utskrevet en sykmelding. Dette gjelder det store flertallet av sakene Nav har. Det kan likevel være slik at omstendighetene rundt en sykmelding gjør at Nav vurderer det slik at de medisinske vilkårene for å få sykepenger ikke er oppfylt, og da må Nav undersøke saken nærmere. Slike forhold kan for eksempel være uforholdsmessig lang sykmeldingsperiode, sykmeldingen kommer i forbindelse med særlige omstendigheter som oppsigelse, livskriser, familieproblemer, ferie eller lignede. Arbeidsgivere kan også bestride sykmeldinger og ikke utbetale sykepenger i arbeidsgiverperioden. Dersom det skjer, må Nav vurdere sykmeldingen ut fra uttalelser fra både arbeidsgiver og arbeidstaker.

– Nav begrunner avslaget delvis også med at det mangler vurdering rundt gradering og andre arbeidsoppgaver. Er det slik at leger alltid vurderer dette? Har legen forutsetninger til å vurdere gradering og andre arbeidsoppgaver i et transportfirma?

– Ifølge folketrygdloven skal legen alltid foreta en funksjonsvurdering for å kunne fastslå om pasienten er arbeidsufør. Funksjonsvurderingen må ta utgangspunkt i helsetilstanden sett opp mot situasjonen på arbeidsplassen. Legen skal i forbindelse med førstegangs- og senere sykmeldinger alltid vurdere om pasienten kan være i arbeid eller arbeidsrelatert aktivitet. Det vil si at legen alltid skal vurdere om det er tungtveiende medisinske grunner til at pasienten bør være borte fra arbeidet. Dersom legen finner at sykmelding er nødvendig skal gradert sykmelding være første alternativ, svarer Djupvik.

For Runestad har saken uansett fått konsekvenser. Han kjører i dag for et annet transportfirma.

– Fra Nav har jeg ikke fått fem øre. Jeg måtte selge bilen for å kunne ta meg av kona og barna, sier han.

Runestad har klaget på avslaget, denne klagen er nå til behandling, opplyser Nav.

– Nå er saken hos Navs klageinstans. Hvis jeg ikke får medhold, er jeg villig til å ta saken til Trygderetten, sier Runestad.

LES MER:

Comments

https://lykkelandet.com/public/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Conversations