Q-sjefen: – Vi kjemper for vår eksistens

TeamXon.com - Automatic

Det norsk folk's enkeltskjebner - og det gjelder mange flere!
- HUSK Å DELE SIDEN MED FLEST MULIG -
Ønsker du din historie på denne siden, eller skrive den selv ?

Kontakt oss!

Regjeringen har foreslått å kutte i støtten til Tines konkurrenter. Q-sjef Kristine Aasheim går hardt ut mot landbruksminister Pollestad som hun mener at omskriver fakta.

Q-sjefen: – Vi kjemper for vår eksistens

Regjeringen har foreslått å kutte i støtten til Tines konkurrenter. Q-sjef Kristine Aasheim går hardt ut mot landbruksminister Pollestad som hun mener at omskriver fakta.

– Vi har klart å konkurrere med Tine i over 20 år. Det er ikke tvil om at det har kommet forbrukeren til gode. Men nå holder regjeringen på å rive den skjøre konkurransen ned, sier Kristine Aasheim, administrerende direktør i Q-Meieriene.

Landbruks- og matdepartementet har lagt frem forslag om å endre de konkurransefremmende tiltakene i meierisektoren.

For en drøy måned siden gikk høringsfristen ut. Regjeringen har fått en rekke innvendinger, blant annet fra Q-Meieriene, men Aasheim frykter at det ikke er nok.

– Jeg føler at utfallet er forhåndsbestemt, sier hun.

Siden 2007 har vi hatt flere konkurransefremmende tiltak i meierisektoren. Ordningene har som formål å redusere etablerings- og konkurransehindre for utfordrerne i bransjen. Tine hadde monopol på det norske melkemarkedet frem til 1996.

I regjeringsplattformen til Ap og Sp står det at de vil gradvis fase ut de konkurransepolitiske virkemidlene for melkemarkedet.

Siden melkeforliket i 2007 har tre konkurransefremmende tiltak vært finansiert gjennom prisutjevningsordningen for melk:

Dette foreslår regjeringen nå:

Det er en dårlig idé, mener flere av statens egne fagorganer. I høringsrunden har det kommet kritiske innspill fra blant annet Konkurransetilsynet og Forbrukerrådet. De mener at konkurransen i meierimarkedet trolig vil svekkes, noe som kan føre til høyere priser og dårligere utvalg.

Samtidig gir Regelrådet forslaget fargen rød. Det betyr at de mener det ikke er tilstrekkelig utredet. De påpeker særlige mangler i utredningen av virkninger, herunder hvordan det vil påvirke konkurranse og innovasjon i meierisektoren.

– Alle faglige innspill går på at dette ikke bør gjøres. Så man kan jo håpe at politiske vurderinger tas basert på fakta, sier Aasheim.

Landbruksdepartementet har hatt en uttalt ambisjon om å ha lovendringen klar i år, slik at den trer i kraft fra 1. januar.

Det er fremdeles målet, bekrefter Pollestad i en SMS.

E24 har spurt om fremdriften i saken, og om hvordan departementet veier de faglige innvendingene opp mot den uttalte politiske overbevisningen.

Svaret fra Pollestad lyder som følger:

«De konkurransefremmende midlene til blant annet Q og Synnøve ble i sin tid innført for å få på plass konkurranse i meierimarkedet. Nå har vi foreslått å redusere disse noe, siden konkurransen nå er reell. 75 prosent av subsidiene vil bestå. Disse er finansiert av norske melkeprodusenter.

Det er derfor en politisk vurdering hvor mye subsidier som skal gis til Tines konkurrenter. Vi går selvsagt gjennom de ulike høringsinnspillene og jeg hadde også nylig et eget møte med blant annet Q, Synnøve Finden og flere.»

Budskapet er en omskriving av sannheten, ifølge Q-sjefen.

Hun påpeker at de 25 prosentene som regjeringen foreslår å kutte av støtten til Tines konkurrenter, utgjør 60 prosent av Q-Meierienes tilskudd.

– At 75 prosent gjenstår er derfor feil.

I tillegg blir det galt å bruke ordet «subsidier», mener Aasheim.

– Dette er ikke subsidier, men korrigerende tiltak for at man konkurrerer mot et tidligere monopol.

Og at ordningen er finansiert av norske melkeprodusenter er «lureri og fullstendig feil», sier Q-sjefen.

– Det stemmer ikke, den finansieres av avgifter som blant annet Q betaler. Det å omskrive sannheten, slik som Pollestad svarer, burde ikke være måten han fatter politiske beslutninger på.

Aasheim ønsker nå at regjeringen i det minste tar seg tid til å evaluere hele prisutjevningsordningen og konsekvensutrede forslaget.

– Hva vil skje med dere hvis forslaget går gjennom?

– Da må forbrukerne forvente høyere priser. Q vil bli mindre konkurransedyktig og på lengre sikt vil vi kunne gradvis forsvinne. Eventuelt må vi finne en annen forretningsmodell for å kunne overleve.

LES MER

Comments

https://lykkelandet.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Conversations