Fikk lov av tingretten å fiske – nå vil staten inndra fangsten likevel

TeamXon.com - Automatic

Det norsk folk's enkeltskjebner - og det gjelder mange flere!
- HUSK Å DELE SIDEN MED FLEST MULIG -
Ønsker du din historie på denne siden, eller skrive den selv ?

Kontakt oss!

Fisker Mats Lamo frykter konkurs og føler seg trakassert av Fiskeridirektoratet. Sammen med flere kolleger har han fått varsel om inndragning av fangst for til sammen nærmere en million kroner.

Fikk lov av tingretten å fiske – nå vil staten inndra fangsten likevel

Fisker Mats Lamo frykter konkurs og føler seg trakassert av Fiskeridirektoratet. Sammen med flere kolleger har han fått varsel om inndragning av fangst for til sammen nærmere en million kroner.

Mats Lamo (28) og kompanjong på 24 år står for fisket med båten i bakgrunnen. Nå kan de gå på en smell.

– Jeg reagerte jo først med litt vantro, sier Mats Lamo (28) i Vadsø.

Han er en av flere fiskere i Øst-Finnmark som nå har fått varsel om at staten vil inndra store deler av det de har fisket i år. Selskapet Lamo Fisk AS har fått varsel om det største beløpet – 344.000 kroner.

Lamo reagerer på at staten vil inndra verdien av hele fangsten, uten hensyn til at det koster å fiske.

Det er driftsutgifter, garn og vedlikehold på gammel båt. Så i realiteten betyr det jo konkurs, for disse pengene eksisterer ikke lenger.

Varselet om inndragning kommer selv om fiskerne fikk lov av Oslo tingrett til å fortsette fisket da staten ville stoppe dem.

Nye regler fra 1. januar i år satte nemlig bom for at flere fiskere kunne gå sammen om en ekstra båt, slik at de fikk en ekstra kvote. Nå var kravet at én person måtte eie over halvparten av båten for å fiske etter torsk, hyse og sei.

I praksis betød det at fiskerne måtte selge seg ut av et selskap eller selge sin egen båt.

Et 40-tall båter i Finnmark ble rammet av de nye reglene. De gikk sammen om å saksøke staten.

Det begynte lovende: Mens de ventet på en endelig dom, kunne de fiske som før, bestemte Oslo tingrett i januar.

Problemet er at fiskerne tapte de to neste rundene i retten.

Les også 40 båter kastes ut av fisket – nå vurderer de rettssak

I februar ble den første avgjørelsen opphevet av tingretten. I mai kom lagmannsretten frem til at staten hadde lov til å endre reglene og kaste de aktuelle rederiene ut av fisket.

Nå er spørsmålet hvor lenge den første avgjørelsen fra retten var gyldig.

– Den var ikke rettskraftig endret før i juni. Når de har fisket, har de gjort det i samsvar med regelverket, sier fiskernes advokat Kenneth Mikkelsen.

Han viser til tvisteloven, og hevder fiskerne kunne fiske helt frem til 16. juni, når ankefristen til Høyesterett gikk ut.

Hvordan Fiskeridirektoratet har tolket det, vil ikke seksjonssjef Henning Osnes Teigene gå i detaljer om før saken er endelig avgjort.

Han vil heller ikke si hvilke datoer de mener fiskerne har fisket uten lov.

Nye regler fra 1. januar i år endte med at en rekke båter ikke lenger hadde gyldig tillatelse til å fiske etter torsk, sei og hyse.

Teigene viser til forskriften som kom i fjor, og som krever at man må være majoritetseier i et fartøy for å fiske.

– Vårt utgangspunkt er at det er et gyldig forskriftskrav, og da har vi varslet inndragning. De aktuelle rederiene får muligheten til å uttale seg om det før vi fatter et endelig vedtak i saken, understreker han.

Direktoratet bekrefter at samme type varsel er sendt til fire rederier, de samme som advokat Kenneth Mikkelsen representerer.

Han sendte svar i saken og protesterte mot inndragningen sist tirsdag.

Det er uklart om fiskerne skal gå videre med det opprinnelige kravet om å få fortsette fisket. Det er nye regler hvert år, og Mikkelsen vil se an hva som blir bestemt for neste år.

I lagmannsretten hevdet Mikkelsen at staten ikke kunne endre reglene for fisket når så mange fiskere hadde innrettet seg etter dem og investert i båter.

Han mente det var et vedtak som fikk tilbakevirkende kraft på en ulovlig måte, og at det var i strid med både Grunnloven og Den europeiske menneskerettskonvensjonen.

Lagmannsretten avviste alt dette.

Retten mente at den lovfestede retten til å fiske gjelder fysiske personer, ikke rederier som eies av flere.

Staten understreket i retten at endringen var varslet i god tid, og at den var nødvendig for å få en rettferdig fordeling av knappe fiskeressurser.

Mats Lamo har fisket siden han gikk på ungdomsskolen. Nå er han medeier i en båt som ikke lenger kan brukes, og som han mener er verd lite på markedet.

De fire rederiene har fått varsel om inndragning av ulike beløp. Til sammen er det snakk om 860.000 kroner.

– Å komme med inndragning etter man har fått svart på hvitt fra retten at man har lov til å fiske, det trodde jeg jo ikke skulle gå an. Det er nesten som mobbing, sier Mats Lamo.

Han og kompanjongen hadde fisket i to sesonger med båten de eide sammen, før reglene ble endret. Båten er fra 70-tallet og har kostet dem svært mye tid og arbeid som de nå ikke har noe igjen for, sier han.

Lamo har også sin egen båt. 28-åringen har fisket snart halve livet. Å navigere i stadig skiftende regelverk er noe av det han liker mindre godt med jobben.

– Vi er jo ikke interessert i juss. Vi er egentlig bare interessert i å være på sjøen og fiske, vi.

LES MER:

Comments

https://lykkelandet.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Conversations