Emma Stadaas advarer om økende nettmobbing fra barn

TeamXon.com - Automatic

Det norsk folk's enkeltskjebner - og det gjelder mange flere!
- HUSK Å DELE SIDEN MED FLEST MULIG -
Ønsker du din historie på denne siden, eller skrive den selv ?

Kontakt oss!

Emma Stadaas (22) har fått nok av hatefulle kommentarer fra barn og unge. Nå krever hun at foreldrene tar ansvar.

Emma Stadaas advarer om økende nettmobbing fra barn

Emma Stadaas (22) har fått nok av hatefulle kommentarer fra barn og unge. Nå krever hun at foreldrene tar ansvar.

FIKK NOK: – Anonymitet og avstand på nett gjør det lettere å komme med hatefulle ytringer, sier Emma Stadaas. Hun fikk nok av kommentarer og gikk ut mot dette i en video på TikTok.

I en video på TikTok uttrykker 22-åringen fra Fusa ved Bergen, sterk bekymring over at yngre og yngre brukere står bak mye av netthatet.

– Det som provoserer og bekymrer meg, er at dette er barn. Hvor er foreldrene? Hvor er oppdragelsen? spør hun.

22-åringen er født med den sjeldne diagnosen Treacher Collins syndrom, som gjør at hun ser annerledes ut.

Stadaas har vært aktiv på TikTok i lengre tid og forteller at hun tidlig begynte å motta hatkommentarer knyttet til utseendet hennes.

Men etter årsskiftet har hun merket en økning i hatefulle kommentarer, mange fra unge brukere.

– Jeg pleier ikke å reagere eller svare på hat. Men da det bare ble mer og mer, ville jeg sette søkelys på problemet. For noen kan én stygg kommentar være nok til å få hele verden til å rase, sier hun.

Nylig la Emma Stadaas (22) ut en video på TikTok hvor hun belyste problematikken rundt at flere av hat kommentarene hun får på sin bruker er fra barn og unge.

Netthat blant barn er en økende utfordring.

Tall fra Medietilsynet i 2024 viser at 42 prosent av barn og unge mellom 13 og 18 år har opplevd å få stygge kommentarer på nett. Tilsvarende tall i 2022 var 40 prosent.

23 prosent oppgir å ha blitt mobbet på nettet det siste året, mot 21 prosent i 2022.

Faglig leder Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten bekrefter at hatefulle kommentarer fra barn er et kjent fenomen.

– Mange barn forteller at de er vitne til stygge kommentarer på nett. Det er noe vi må snakke om, men også utfordre barn på hvordan de kan reagere, sier Tønnesen.

Faglig leder Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten.no peker på hvordan mangelen på empati på nett skaper store utfordringer. Når man ikke har menneskene foran seg, blir det lettere å uttrykke hat.

Ifølge Tønnesen er mangel på konsekvenstenkning en viktig forklaring på hvorfor barn oppfører seg stygt på nett.

– Konsekvenstenkningen er ikke fullt utviklet før godt over 20-årsalderen, og mange vet kanskje ikke at hets kan være straffbart. Skjermen skaper avstand, og muligheten for anonymitet gjør det lettere å skrive ting man aldri ville sagt ansikt til ansikt, forklarer hun.

Ifølge Medietilsynet har 53 prosent av unge mellom 13 og 18 år sett hatmeldinger på nett det siste året, en økning på seks prosentpoeng fra 2022.

Kilde: Barnevakten.no

Politiets nettpatrulje mottar ukentlige henvendelser fra barn og unge som opplever stygge kommentarer på nett.

– For politiet er det viktig å skille mellom lovlige og ulovlige ytringer. Selv om en ytring oppleves sårende, er den ikke nødvendigvis ulovlig, sier Maren Gjesdal, fungerende fagleder i Nettpatruljen Vest.

Maren Gjesdal, fungerende fagleder i Nettpatrulje Vest, forteller at stygge kommentarer på nett er en stor utfordring, særlig blant unge. – Dette er noe vi får mange henvendelser om, sier hun.

Tønnesen i Barnevakten understreker viktigheten av at foreldre er gode rollemodeller, og at skolen har en sentral rolle i å gi barn kunnskap om nettvett og dømmekraft.

– Foreldre bør snakke med barna sine om menneskeverd og holdninger, om respekt, om empati, og være bevisste på hvordan de selv kommuniserer og omtaler andre, sier Tønnesen.

Les også Politiet vil kurse elevar om nettvett: – Får melding kvar veke frå unge som blir hengt ut

I dag er det 13 års aldersgrense på tjenester som Snapchat, Instagram, Facebook, TikTok og andre sosiale medier.

Flertallet av tilbakemeldingene på videoen Emma la ut på TikTok har vært fine og støttende, men noen har fortsatt kommet med hatkommentarer.

Stadaas mener det bør være strengere regler for barn på sosiale medier.

– Kanskje en høyere aldersgrense eller en form for verifisering. I dag slipper mange unna fordi de er anonyme, sier hun.

Hun har også reflektert over at majoriteten av de hatefulle kommentarene kommer fra gutter.

– Gutter oppdras ofte til å være tøffe, og det kan føre til mer aggressiv atferd, spesielt på nett. Kanskje vi må tenke annerledes om hvordan vi oppdrar gutter, sier hun.

LES MER:

Comments

https://lykkelandet.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Conversations