Personvernkommisjonen: – Store deler av det digitale annonsesystemet er ute av kontroll

TeamXon.com - Automatic

Det norsk folk's enkeltskjebner - og det gjelder mange flere!
- HUSK Å DELE SIDEN MED FLEST MULIG -
Ønsker du din historie på denne siden, eller skrive den selv ?

Kontakt oss!

- Personvernkommisjonen mener det er en gjennomgående tendens at digitaliseringen av samfunnet i for stor grad skjer på bekostning av personvernet, sier John Arne Moen som leder kommisjonen.

Personvernkommisjonen: – Store deler av det digitale annonsesystemet er ute av kontroll

Kategori: Samfunn

Skrevet av Martin Gundersen


– Personvernkommisjonen mener det er en gjennomgående tendens at digitaliseringen av samfunnet i for stor grad skjer på bekostning av personvernet, sier John Arne Moen som leder kommisjonen.

Personvernet til barn og unge som bruker sosiale medier og digitale verktøy i skolen er for dårlig ivaretatt. Det er en av konklusjonene i innstillingen fra Personvernkommisjonen.

Personvernkommisjonen ble opprettet i 2020 under Solberg-regjeringen for å vurdere «personvernets stilling i Norge». Under pressekonferansen mandag trakk kommisjonens leder John Arne Moen spesielt frem at personvernet er under press innen skolevesenet, justissektoren, og markedsføringssektoren.

– Personvernkommisjonen anser spesielt at store deler av det digitale annonsesystemet i dag er ute av kontroll, hvor en betydelig innsamling og deling av folks personopplysninger til potensielt tusenvis av selskaper skjer i sanntid hver eneste dag, sier Moen.

Opplysningene brukes blant annet til å lage digitale profiler som igjen kan brukes til å målrette budskap.

Regjeringen har tidligere gått inn for et forbud mot slik reklame rettet mot barn. Det støtter kommisjonen.

Kommisjonens flertall ønsker også å utrede et generelt forbud mot slik reklame. Det er noe Datatilsynet, Amnesty og Forbrukerrådet tidligere har tatt til orde for i en kronikk i Aftenposten.

I mindretallet var kommisjonens leder og Ingvild Næss. Næss jobber også i mediekonsernet Schibsted hvor annonser er en betydelig inntektskilde.

– Jeg mener målrettet annonsering kan gjøres forsvarlig og uforsvarlig. Det er det som er uforsvarlig som må forbys. Den datainnsamlingen som skjer på tvers på internett mellom mange ulike aktører mener jeg er uforsvarlig, sier Næss til NRK.

Hun ønsker derfor ikke et generelt forbud, men mer målrettet på innsamling av sensitive data og markedsføring mot barn.

Ingrid Westgaard Stolpestad i Amnesty er fornøyd med at kommisjonen vil utrede et generelt forbud.

– Slik forretningsmodellen til tech-gigantene fungerer i dag strider det mot grunnleggende rettigheter. Blant annet er den massive innsamlingen av data som oss i strid med personvernet. Et forbud vil være utrolig viktig for å endre dette, sier Stolpestad til NRK.

Personvernkommisjonen er svært bekymret for personvernet til norske skoleelever. De mener at den enkelte lærer i for stor grad må ta stilling til hvilke verktøy som skal brukes i undervisningen.

– En hovedutfordring er etter vår mening at tilgang til sentrale føringer og veiledning for hvordan elevenes personvern skal ivaretas på best mulig måte, i det alt vesentlige er fraværende, sier Moen.

– I praksis har vi endt opp i situasjon hvor tjenesteleverandører, som regel globale kommersielle aktører, legger premissene for hvordan barnas personvern blir ivaretatt. Det er etter vår mening alt annet enn tilfredsstillende.

Kommisjonen foreslår å opprette en digital tjenestekatalog som skal hjelpe kommunene å anskaffe tjenester og å stille krav om at leverandører ikke kan kommersielt utnytte elevenes personopplysninger.

– Verktøy der kommersielle aktører samler og bruker data til å bygge og berike egne profiler og virksomhet, bør ikke benyttes i oppvekstsektoren.

Martin Gundersen – Hei! Jeg skriver om mye rart, men det går mest i temaene personvern, IT-sikkerhet, og sosiale medier. Jeg vil gjerne snakke med deg om du har opplevd å bli utsatt for et datainnbrudd eller fått personvernet krenka. Kontakt meg på epost, @martingund eller (+47) 47 75 65 15 (Signal).

Hvorfor i all verden lærer man ikke unge å installere reklameblokkere som uBlock Origin (https://github.com/gorhill/uBlock/#installation)? Det er såre enkelt å sette opp, og fungerer automatisk, og veldig effektivt. Dette er det absolutt minst alle nettbrukere burde gjøre. Klor tilbake litt makt fra kapitalistene.
Og sett opp browseren slik at den har hukommelsestap og sletter alt når den blir lukket. Det er viktig å bli vant til.
Men «smart»telefoner, og nettbrett, er jo designa til nettopp å forsøke å unngå dette, ved at browseren blir oppe hele tida.
Dette burde NRKbeta lage en how-to artikkel om.
uBlock Origin kan skrus av på enkeltsider om man ønsker det, f.eks., hvis man vil spille av reklame på en youtube-kanal som man støtter. En storstilt spredning av reklameblokkere vil kunne gjøre et innhogg i slike kanalers inntekt.
Men ta tilbake kontrollen selv!

Hvem skal finansiere alle de populære og sosiale appene da?

Ikke uenig at uOrigin har sine fordeler.

Men for hvermansen som i utgangspunktet ikke forstår eller ikke er villig å forholde seg til at personvern er noe man virkelig bør sette seg inn i så blir dette noe man lett ignorerer.

Hvis dette kom som standard i nettleserne, aktivert og konfigurert … da ville ting begynne å skje.

«Lov om Personregistre»:
– «Den som besitter et personregister, har ikke anledning til å dele dette med andre – med mindre det er hjemlet i lov.»

Den loven er viktig. Problemet er hva som defineres som et personregister, og hvordan de som implementerer løsninger som henter inn personinformasjon selv klassifiserer dataene de lagrer. Det er ingen sentral «godkjenningsinstans» som må godkjenne en løsning før den slippes løs for allmennheten – spesielt for utenlandske tjenesteleverandører. Og det er ikke noe generelt lovverk på kryss av landegrenser som alle tjenesteleverandører må forholde seg til (GDPR er et spedt forsøk, men langt i fra godt nok)

Dette blir så toppet av bedøvede brukere som bare tenker «Kul app!» eller «Praktisk nettsted!» uten å tenke videre og kjører på.

Jeg støtter et forbud mot adferdsbasert reklame fullt ut! Jeg synes hele konseptet med at selskaper tjener penger på å selge folks data må ta slutt – kun da kan verden komme på rett kjøl igjen! Les mer i boka «10 Arguments for Deleteing All Your Social Media Accounts Right Now» (J.Lanier)

En annen god bok på dette rundt datainnsamling «Dragnet Nation» av Julia Angwin. Den viser tydelig hvor dårlig det spesielt står til i USA.

Jeg syns det er påfallende vanskelig å takke nei til målretting av reklame hos NORSKE mediesider. GDPR er mye lettere å følge i resten av Europa enn i Norge, virker det som. På VG, Dagbladet, Aftenposten og nær sagt alle norske lokalaviser er det fryktelig vanskelig å si nei takk til målrettet reklame. Dette må endres!

Personvern??
Morsomt av NRKBeta at denne artikkelen inkluderer google-analytics da 🙂

https://www.kode24.no/artikkel/ikke-vent-du-risiker-a-bryte-loven-advarer-christian-om-analytics/77248367

Morsomt at du nevnte dette, så (har ikke lest) denne saken fra kode24 istad.

Vi bruker Google Analytics, men vi maskerer IP-adressen. Det er ikke sikkert vi kommer til å benytte dem videre på sikt, men foreløpig har vi dette verktøyet for analyseformål.

Comments

http://lykkelandet.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Conversations