Line ble sporet av mobilen: Disse appene må du passe deg for

TeamXon.com - Automatic

Det norsk folk's enkeltskjebner - og det gjelder mange flere!
- HUSK Å DELE SIDEN MED FLEST MULIG -
Ønsker du din historie på denne siden, eller skrive den selv ?

Kontakt oss!

Line var ikke klar over at mobilen overvåket henne.
Hele syv ganger på én dag delte en mobilapp hvor hun var.
Det kan også ha skjedd med deg.

Line ble sporet av mobilen: Disse appene må du passe deg for

Line var ikke klar over at mobilen overvåket henne.

Hele syv ganger på én dag delte en mobilapp hvor hun var.

Det kan også ha skjedd med deg.

Line husker ikke hva hun gjorde denne sommerdagen i juli. Men et amerikansk selskap hun aldri har hørt om, vet akkurat hvor hun var.

– Jeg synes det er skummelt. Jeg vil ikke at andre skal vite hvor jeg er hen og hva jeg gjør til enhver tid. Det er en grunn til at jeg ikke står i telefonboka lenger.

For omtrent et år siden installerte Line meldingsappen «Kik Messaging & Chat App» for å snakke med en bekjent.

Denne appen har delt informasjon om henne og mange andre.

Det har ikke Line vært klar over, før nå.

– Jeg synes det er forferdelig og tragisk.

Selskapet bak Kik har ikke besvart våre henvendelser.

NRK har fått tilgang til et datasett med informasjon om 47 millioner mobilbrukeres bevegelser via et internasjonalt mediesamarbeid. Samarbeidet ledes av nettmagasinet NetzPolitik og den tyske kringkasteren Bayerischer Rundfunk.

Datasettet NRK har fått tilgang til inneholder lokasjonsdata fra 138 land.

De siste årene har det vokst frem en industri med selskaper som driver med kommersiell overvåkning. De lever av å samle inn og selge informasjon om internettbrukere.

Et av disse selskapene er amerikanske Datastream Group. Selskapet delte en gratis vareprøve med nettmagasinet NetzPolitik. Slike vareprøver deler selskapet ut til potensielle kjøpere av informasjonen.

Det er via dette datasettet NRK fant Line.

Hun har en av 17.000 norske mobiler som på én dag ble sporet av selskapet i fjor sommer. De norske mobilene fortalte 160.000 ganger om sine bevegelser.

Forrige uke lekket kriminelle informasjon fra et annet selskap om nordmenns bevegelser på et russisk forum. Det gjorde hackerne for å bevise at de hadde brutt seg inn i IT-systemene til et selskap i samme bransje.

Det er ikke offentlig kjent hvor mye data hackerne klarte å stikke av med. Et skjermbilde publisert av hackerne, viser et upublisert datasett med informasjon om 146.000 norske mobilenheter.

Datasettet NRK har fått tilgang til inneholder millioner av mobilbevegelser. Hver oppføring har informasjon om tidspunkt, posisjon, og appen som sporet brukeren. I tillegg var det informasjon om IP-adresse, mobilmodell og teleoperatør.

Datasettet inneholdt både mobilbrukeres presise GPS-posisjoner ned på noen meters presisjon, og mindre nøyaktige posisjoner som sannsynligvis kommer fra brukerens IP-adresse.

NRK har samarbeidet med en rekke mediehus. Samarbeidet er ledet av den tyske kringkasteren Bayerischer Rundfunk (BR) og nettmagasinet NetzPolitik. NRK har også samarbeidet med østerrikske SRF og RTS, nederlanske BNR Nieuwsradio, svenske Dagens nyheter, franske Le Monde, og amerikanske Wired.

Datasettet NRK har tilgang til, inneholder ingen mobilnumre eller e-postadresser, men det er likevel mulig å finne nordmenn. Datasettet viser blant annet GPS-lokasjoner og IP-adresser for mobiltelefoner.

Det gjorde det mulig å se hvor folk var, deres arbeidsplasser og hjemmeadresser. Slik fant vi Line.

Mobilen hennes delte informasjon fra et bestemt sted i Moss. Det viste seg å være hjemme hos Line.

What! Er det så enkelt? At noen kan faktisk sitte der og finne ut så mye om det?

Line liker det ikke. Hun lurer på hva som kan skje dersom informasjonen havner i feil hender.

– Dataene kan kjøpes av de som vil oss vel, men også av de som ikke vil oss vel, sier Vivi Ringnes Berrefjord.

Hun leder Cyberprogrammet ved Institutt for forsvarsstudier og har lenge forsket på hvordan lokasjonsdata omsettes, og farene som følger med.

Ulike aktører innenfor nasjonal sikkerhet og etterretningstjenester kan kjøpe eller bruke informasjonen. Det kan også cyberkriminelle, som kan bruke det til utpressing eller manipulasjon, forklarer hun.

– Dette er informasjon som kan manipuleres av kriminelle, men også av andre stater. For eksempel gjennom overvåkning av nøkkelpersonell. De kan avdekke hemmeligheter som det ikke er i vår fordel at de vet.

Ifølge Ringnes er hovedproblemet mangel på kunnskap hos oss som gir fra oss dataene og hva den kan brukes til.

Enkeltbevegelser kan virke ufarlig, men summen av bevegelsene, kan få store konsekvenser for enkeltpersoner, forklarer Ringnes.

Jeg kan si hvem vennene dine er, hvilke vaner du har. Kanskje kan jeg finne sårbarheter som utroskap eller finansielle problemer ut fra hvor du har vært.

– Det er skremmende fordi det er et alvorlig inngrep i vår private sfære. Jeg eier min informasjon. Jeg bør ha rett til å bestemme hvem som vet hvor jeg er.

Selskapet som samlet inn informasjonen om Line, heter Datastream Group. Selskapet har ikke besvart våre henvendelser.

I datasettet NRK har tilgang til er det 40.000 mobilapper som har delt informasjon om sine brukere. Noen har delt brukernes nøyaktige bevegelser, andre har delt omtrentlige bevegelser som vil avsløre hvilke by brukeren er i.

Det er sannsynlig at informasjonen har kommet til selskapet via systemet for å vise annonser i mobilapper.

Mange av appene er ikke spesielt kjente, men brukes av mange. NRKs gjennomgang viser at det er mange spillapper, datingapper, og praktisk rettede apper.

Dette er noen av appene som har delt informasjon om brukeres presise bevegelser:

Sjef for Hornet, Christof Wittig, forteller at å beskytte brukernes personvern er viktig for selskapet. De har ikke et samarbeid med Datastream Group eller et ønske om å dele slik informasjon.

– Vi kan ikke fullt ut utelukke muligheten for at et selskap i markedsføringsbransjen kan ha delt data om våre brukere uten at vi har visst om det, skriver Wittig.

Han opplyser at de skal undersøke nærmere hvordan informasjonen kan ha kommet på avveie.

NRK har ikke fått svar flightradar, wetter online, kik, eller wordbit.

Datasettet som vi brukte for å finne Line, er begrenset til én dag i juli. Men Line og andre nordmenn har blitt sporet over langt lengre tid enn dette.

– Det er ganske alvorlig. Vi går alle rundt med en smarttelefon i lomma, vi bruker internett, vi har masse apper, vi har digitale dingser her og der. Og alle sammen lekker data ut i økosystemet, sier Ringnes Berrefjord.

Line lar seg intervjue av NRK for å advare andre.

– Jeg vil oppfordre alle til å tenke litt over hva man laster ned og installerer på telefonen.

Og appen som sporet henne, er det ingen tvil om hva hun skal gjøre med.

Den appen den skal vekk! Det er 110 prosent sikkert.

LES MER:

Comments

http://lykkelandet.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Conversations