Bente Rasmussen Grefsrud fikk sjokk av strømregninga og føler seg lurt av Fjordkraft

TeamXon.com - Automatic

Det norsk folk's enkeltskjebner - og det gjelder mange flere!
- HUSK Å DELE SIDEN MED FLEST MULIG -
Ønsker du din historie på denne siden, eller skrive den selv ?

Kontakt oss!

­Bente Rasmussen Grefsrud fikk sjokk da hun så strømregninga. To måneder på rad var den på nesten 12.000 kroner.
ØNSKET TRYGGHET: Bente Rasmussen Grefsrud var redd for å ikke klare strømutgiftene og kontaktet Fjordkraft for å få en forutsigbar avtale. Det angrer hun på.

Bente Rasmussen Grefsrud fikk sjokk av strømregninga og føler seg lurt av Fjordkraft

Bente Rasmussen Grefsrud fikk sjokk da hun så strømregninga. To måneder på rad var den på nesten 12.000 kroner.

ØNSKET TRYGGHET: Bente Rasmussen Grefsrud var redd for å ikke klare strømutgiftene og kontaktet Fjordkraft for å få en forutsigbar avtale. Det angrer hun på.

Vi rapporterer fra Eina, Vestre Toten

Publisert 16.01.2023, kl. 07.45

– Jeg har ikke feira jul. I stedet har jeg skreket og grått.

Bente har så vidt kommet seg etter sjokket. Den uføretrygda kvinna trodde det var et smart valg å bytte strømavtale da prisene steg for godt over ett år sida.

Det var det ikke.

I november kom den første regninga på nesten 12.000 kroner. Bente trodde det var en feil og kontakta Fjordkraft. Rett før jul kom en ny regning med tilsvarende beløp.

– Da gikk jeg i kjelleren, altså.

Det var Oppland Arbeiderblad som omtalte denne saken først.

Les også: Har ikke solgt en eneste strømkontrakt

Avtalen som Fjordkraft anbefalte var en variabel strømavtale. Her endres prisen ca. hver 30 dag, i motsetning til spotprisavtaler der strømprisen endres fra time til time.

Da strømprisen stupte i oktober gjorde strømstøtta det samme. Men de som hadde inngått slike og lignende avtaler som Bente måtte fortsatt betale den høge, forhåndsbestemte prisen.

Bente ringte på nytt Fjordkraft, men hun følte at hun ikke fikk hjelp. Hun fikk derimot tilbud om å dele opp regninga.

– Men å si opp hele kundeforholdet fikk jeg ikke lov til, siden jeg fremdeles skyldte dem penger.

VANSKELIG: Bente har en øyesykdom og sliter med å lese tekst.

På grunn av at Bente er svaksynt var det også vanskelig for henne å skaffe seg informasjon om hva hun burde gjøre.

– Jeg sliter med å lese både brev og ting på nettet. Da blir det også vanskelig å klage skriftlig, slik de sier jeg skal gjøre, sier hun.

– Har du en variabel strømavtale så kvitt deg med den så fort som svint!

Thomas Iversen, seniorrådgiver i Forbrukerrådet, er krystallklar.

Han forteller at det er mange som har fått samme sjokk som Bente. Og at det fortsatt er mange kunder som har slike avtaler.

HØG PRIS: – Vår erfaring er at strømselskapene sikrer seg mot risiko i markedet ved å sette en høg pris på disse avtalene, sier Thomas Iversen, seniorrådgiver i Forbrukerrådet.

– Det er ikke lenge siden at vi så at mellom 15 og 20 prosent av husholdningene hadde denne type avtaler, nå er det grunn til å tro at andelen er fallende.

Forbrukerrådet har bedt strømsalgselskapene kutte salget av variable avtaler. De mener myndighetene bør vurdere et forbud dersom dette ikke skjer.

Forbrukerrådet mener selskapene spekulerer i folks ønske om trygghet og forutsigbarhet.

Iversen forteller at noen variable avtaler har navn som «Solid» og «Trygg», mens andre opererer med avtalenavn som «Lavpris» og «Forutsigbar».

– Variable avtaler er forutsigbare ved at du betaler en fast sats hver måned, men du er garantert å betale mer enn du bør.

Han oppfordrer alle som ikke vet hva slags avtale de har å sjekke dette, samt å gå inn på strømpris.no for å få oversikt over de beste avtalene.

FRISTENDE: Bente sin avtale hos Fjordkraft er kalt «Garantistrøm».

Frode Fjellstad, kommunikasjonsrådgiver i Fjordkraft, sier til NRK at de synes det er leit at kunden deres føler seg lurt.

Fjellstad sier at avtalen som ble tilbudt Bente var en helt kurant avtale på det tidspunktet, og at denne har spart henne for penger i flere perioder.

– Om kunden hadde tatt kontakt i dag, ville nok anbefalingen vært annerledes, sier Fjellstad.

Han sier at de i dag har stansa alt salg av variabelavtaler.

Fjellstad sier man står fritt til å si opp sitt kundeforhold med Fjordkraft, men at de da ikke kan tilby en nedbetalingsplan, utestående beløp må da betales i sin helhet.

Les hele svaret fra Fjordkraft her:

Vi synes det er veldig leit at kunden føler seg lurt. Ifølge våre opplysninger kom kunden over til oss i forbindelse med oppkjøpet av Eidsiva i 2021, og hadde da en spotprisavtale.

Kunden har så ringt oss i september 2021 med et ønske om en rimeligere strømavtale. I dialog med kundeservice har man landet på vår Garantistrøm-avtale, som er en variabelavtale med en forhåndsbestemt pris for hver time gjennom døgnet. Kunde har akseptert avtalen via SMS.

Den gang var gjennomsnittlig spotpris i kundens prisområde 135 øre per kWh. Vår garantistrømavtale hadde ved bestilling en pris på 78,90 øre per kWh, med et pristak ut året på 99,99 øre. Uten at vi kjenner detaljene i kundedialogen, fremstår dette som en helt kurant anbefaling på det tidspunktet. Avtalen har spart kunden for penger i flere perioder. Om kunden hadde tatt kontakt i dag, ville nok anbefalingen vært annerledes.

Vi stanset aktivt salg av variabelavtaler i fjor høst, men avtalen har vært tilgjengelig på direkte forespørsel fra kunder. Vi har imidlertid besluttet å avslutte salg av variabelavtaler i sin helhet.

Våre variabelkunder står fritt til å bytte avtale eller si opp sitt kundeforhold nær sagt når som helst. For at vi skal kunne tilby en nedbetalingsplan er det nødt til å være et eksisterende kundeforhold. Dersom kundeforholdet blir sagt opp, vil utestående beløp forfalle til betaling i sin helhet.

Kilde: Frode Fjellstad, kommunikasjonsrådgiver i Fjordkraft

Nå håper Bente at flere lærer av henne.

– Folk har sagt at jeg burde ha skjønt det, men jeg vet om flere som har gjort det samme som meg. Jeg trodde det var en god avtale, sier hun.

FYRER: Bente fyrer mye med ved for å begrense strømforbruket.

Etter at Bente stod fram i Oppland Arbeiderblad har hjelpa strømmet til. Det har også blitt opprettet en spleis som dekker de to regningene.

– Det er veldig, veldig fint. Samtidig er jeg litt lei meg. Disse pengene burde ha gått til noen andre, som for eksempel ikke har mat. Jeg skulle ønske jeg kunne gi alt til Frelsesarmeen, sier hun.

ADVARER: Bente håper at flere nå sjekker hva slags avtale de har med strømselskapet.

LES MER:

Comments

http://lykkelandet.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Conversations