Kongen på solidaritetskonsert for Ukraina

TeamXon.com - Automatic
Business.no+

Det norsk folk's enkeltskjebner - og det gjelder mange flere!
- HUSK Å DELE SIDEN MED FLEST MULIG -
Ønsker du din historie på denne siden, eller skrive den selv ?

Kontakt oss!

Hans Majestet Kongen var til stede ved solidaritets- og støttekonserten for Ukraina i Oslo Konserthus fredag kveld. Balletten "Giselle" ble fremført av dansere fra The Kyiv Grand Ballet.

Hans Majestet Kongen var til stede ved en solidaritets- og støttekonsert for Ukraina i Oslo Konserthus fredag kveld. Balletten "Giselle" ble fremført av dansere fra Kyiv Grand Ballet.

Et fullsatt konserthus viste solidaritet med det ukrainske folket under ballettforestillingen.

Danserne fra nasjonalballetten i Kyiv var på europaturné da krigen brøt ut i Ukraina. Flere av de mannlige danserne måtte reise tilbake til hjemlandet for å kjempe, mens resten av balletten valgte å bli i Norge for å fullføre turneen som en solidaritetsturné.

Kyiv Grand Ballett i Oslo Konserthus. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Opprinnelig sto "Svanesjøen" på programmet, men Kyiv Grand Ballet har som følge av krigen i hjemlandet, valgt å erstatte "Svanesjøen" med balletten "Giselle" med musikk av den franske komponisten Adolphe Adam.

Den ukrainske ambassaden i Oslo og Oslo Konserthus var vertskap for forestillingen.

Før ballettforestillingen startet var det taler ved konserthusdirektør Jørgen Roll, stortingspresident Masud Gharahkhani, Oslo-ordfører Marianne Borgen og stortingsrepresentant Guri Melbye. Ukrainas ambassadør Viacheslav Yatsiuk leste opp en hilsen fra Ukrainas førstedame Olena Zelenska.

Kong Harald i samtale med Ukrainas ambassadør Viacheslav Yatsiuk. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoffKong Harald i samtale med Ukrainas ambassadør Viacheslav Yatsiuk. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Etter forestillingen reiste hele salen seg under fremføringen av den ukrainske nasjonalsangen.

I en pressemelding fra Alexander Stoyanov, leder for Kyiv Grand Ballet, heter det: – Som hele den siviliserte verden, inklusive alle kreative ensembler og kulturpersoner, er medlemmene av The Kyiv Grand Ballet lamslått over forbrytelsene mot menneskeheten og krigsforbrytelsene til aggressorstaten, som ble avslørt i de frigjorte områdene rundt Kyiv.

Salen reiste seg da den ukrainske nasjonalsangen ble fremført. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoffSalen reiste seg da den ukrainske nasjonalsangen ble fremført. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Kyiv-balletten har besluttet midlertidig å stoppe fremføringen av "Svanesjøen"-balletten og andre verk av russiske komponister til krigen er helt over.

– Vi anerkjenner Tsjajkovskijs bidrag til kunstens verdenshistorie, men vi anser det som riktig å ta stilling gjennom å suspendere fremføringen av verkene hans. Det er veldig vanskelig for alle danserne våre å opptre til russisk musikk, mens våre landsmenn dør av russiske kuler, sier Stoyanov.

Balletten "Giselle" er beskrevet som en vakker historie om tapt kjærlighet som viser seg å være sterkere enn døden.

Forestillingen handler om bondepiken Giselle som dør av hjertesorg etter å ha oppdaget at hennes elsker er forlovet med en annen. En gruppe viliser, overnaturlige kvinner som danser menn til døde, kaller Giselle tilbake fra graven. De peker ut kjæresten hennes for å dø, men Giselles store kjærlighet frigjør ham fra deres grep.

Siden uroppføringen ved operaen i Paris i 1841 er "Giselle" blitt en klassiker som blir danset over hele verden. Rollen som Giselle blir regnet som en av de mest krevende rollene for en ballerina.

Hoveddansere ved Nasjonaloperaen i Ukraina – Alexander Stoyanov og Kateryna Kukhar – danset hovedrollene under solidaritets- og støttekonserten i Oslo Konserthus.

Kongen stoppet opp ved scenekanten og hilste til danserne ved avslutningen av forestillingen. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoffKongen stoppet opp ved scenekanten og hilste til danserne ved avslutningen av forestillingen. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Klimaendringene er svært synlige på Svalbard, og det forskes mye på dette. I dag besøkte Kronprinsparet satellittstasjonen SvalSat som samler viktige data fra hele verden, og Kronprinsen besøkte den siste norske kullgruven.

En sledetur med hundespann gjennom storslått natur var noe av det Kronprinsparet fikk oppleve på Svalbard i dag. Men først på programmet sto barn og unge i Longyearbyen. 

Comments

http://lykkelandet.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Conversations