Vedum om kutt i drivstoffavgiftene: – Vil lære av Sverige

TeamXon.com - Automatic

Det norsk folk's enkeltskjebner - og det gjelder mange flere!
- HUSK Å DELE SIDEN MED FLEST MULIG -
Ønsker du din historie på denne siden, eller skrive den selv ?

Kontakt oss!

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) fastholder på strategien om å vente til høsten med å se på hva regjeringen kan gjøre med de høye drivstoffprisene. Han vil først se hvordan tiltakene i andre land fungerer. – Det er en uro på at det ikke går ut til forbrukeren.

Vedum om kutt i drivstoffavgiftene: – Vil lære av Sverige

Vedum om kutt i drivstoffavgiftene: – Vil lære av Sverige

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) fastholder på strategien om å vente til høsten med å se på hva regjeringen kan gjøre med de høye drivstoffprisene. Han vil først se hvordan tiltakene i andre land fungerer. – Det er en uro på at det ikke går ut til forbrukeren.

Krigen i Ukraina har ført til at olje- og gassprisene, og dermed også prisen på bensin, i sommer flere steder i Norge kan bikke 30 kroner literen.

I flere land har myndighetene satt ned offentlige avgifter på diesel og bensin, i et forsøk på å gjøre prisene lavere for forbrukerne.

Enn så lenge er ikke dette noe den norske regjeringen vurderer.

I et intervju med E24 sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum at de følger med på hvordan avgiftskuttene virker i andre land.

– Sverige støtter med mindre enn det de i utgangspunktet hadde tenkt.

– Erfaringen er at en god del av kostnadene ikke gikk ut til forbrukeren. En stor andel av avgiftsletten de hadde gitt ble ikke overført til forbrukere. Det må vi lære av. Hvordan tiltakene hadde fungert. Man kjente på en uro om at tiltakene ikke hadde vært så målrettede som man hadde håpet på.

I mars i år sa Vedum at han «må ta grep» om prisene fortsatte oppover fra daværende nivå.

– Kommer du ikke til å gjøre noen grep hva gjelder bensinprisen, som du jo lovet i mars?

– Budsjettet legges til høsten. Da er det viktig for oss å se på hva de andre nordiske landene har gjort. Vi vil se på skatte- og avgiftsgrep som treffer dem som har vanlige til middels inntekter, sier Vedum.

Vedum møtte sine nordiske kollegaer på Eidsvoll mandag. Tema for møtet var blant annet hvordan de nordiske landene bør møte de finanspolitiske konsekvensene av krigen i Ukraina, i tillegg til grønn omstilling og hvilken rolle staten skal ta i krisetider.

– Vi snakket om konsekvensene krigen i Ukraina har for de nordiske landene. Et sentralt tema var hvilke tiltak man kan gjøre i de nordiske landene i møte med kraftig inflasjon og prisvekst.

– Dette var en diskusjon mellom finansministrene om hva man gjør i de ulike landene. I Norge har vi tatt i bruk kraftige midler, og vi må lære av det som har vært nyttig og det som har vært mindre nyttig.

Vedum bemerker også at de andre nordiske finansministrene viste interesse for hvordan den norske strømstøtten har fungert.

– De andre på møtet var interesserte i hvordan vi har tenkt rundt den norske ordningen med strømstøtte, som er unik, i hva som har fungert og hva som ikke har fungert for folk.

– Krigen i Ukraina bidrar til høy oljepris, som er gunstig for Norge i form av økte inntekter. Gjør man noe for å hindre at Norge tjener på krigen?

– Ingen er vinnere i denne krigen, vi selger de produktene vi selger. Det er organisert slik at pengene går inn i Statens pensjonsfond utland. De inntektene vi bruker, er de vi får fra pensjonsfondet, og ikke direkte fra oljeinntektene siden de varierer fra år til år.

Nordisk ministerråd er det offisielle samarbeidsorganet til de nordiske regjeringene. De jobber for løsninger på områder der de nordiske landene sammen kan oppå større resultater sammen, enn om de løste oppgavene hver for seg.

I år er Norge vertskap for møtet, og Eidsvoll kan sies å være et symboltungt sted i et år der grunnleggende verdier som demokrati, fred og trygghet står på spill.
Kilde: Nordisk Ministerråd

LES MER:

Comments

http://lykkelandet.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Conversations